ELEMENTE DE MANAGEMENT AL DEZVOLTĂRII PERSONALE DEZBĂTUTE LA CLUBUL ”PAIDEIA”

În 23 martie curent, mai multe cadre didactice s-au întrunit la ședința ordinară a Clubului de dezbateri educaționale ”Paideia”,  în cadrul căreia s-a abordat subiectul ”Cum să ne menținem echilibrul sufletesc și valorile moral-spirituale?”. Viorica Goraș-Postică, facilitatorul discuțiilor, a adus din start mai multe argumente în favoarea actualității subiectului dat, bazate pe realitatea locală, dar și pe cea internațională, cu multiple provocări. Astfel, participanții au fost ghidați spre identificarea conceptelor, metodelor şi instrumentelor necesare managementului dezvoltării personale, dintre care principalul a fost analiza SWOT, spre descoperirea resursele interioare extraordinare, pentru exploatarea puterilor incredibile de care dispune persoana ca să obtină succesul, căci dezvoltarea personală a devenit sinonimă cu “știința succesului”.

S-a efectuat o incursiune teoretică și metodologică în baza de PPT (http://red.prodidactica.md/resurse-red/red-nationale/), prin Lectura comentată, apoi au fost realizate mai multe tehnici interactive de introspecție și de comunicare în pereche şi în grup: Bancnota, Oglinda, Eliberarea, acestea ajutând profesoarele prezente să își identifice valoarea ca persoane unice, dar și să își sondeze resursele interioare.

Managementul dezvoltării personale se focusează pe activități și experiențe care au scopul final de a îmbunătăți starea de conștientizare, dezvoltare a talentelor și abilităților personale, îmbunătățirea calității vieții și contribuirea la realizarea aspirațiilor și viselor personale. Cunoscut și sub denumirea de „self help” sau „evoluție personală”, conceptul de dezvoltare personală include și acitivăți formale sau informale pentru a dezvolta în alții roluri precum cel de profesor, ghid, consilier, manager sau mentor. Diversitatea accepțiilor circumscrise domeniului dat începe cu tradiționala creștere a încrederii în sine, continuând în mod generos cu valorificarea spiritualității, gestionarea stresului, ieșirea din zona de confort, atingerea succesului, autocunoaștere, relații armonioase, stabilirea obiectivelor, a misiunii personale  în planul anual de dezvoltare personală etc.

Printre recomandările finale pentru o dezvoltare personală eficientă, regăsim: Trăiește proactiv; Cunoaște-ți și programează-ți prioritățile; Depășește-ți barierele, Stabilește-ți limitele/granițele; Fii perseverent; Continuă să te adaptezi la schimbări; Fii o încurajare și lasă-te încurajat; Fii mulțumitor în toate.; Ai încredere în Dumnezeu; Experimentează bucuria totdeauna etc.

O listă parțială de unelte de dezvoltare personală la nivel individual, distribuită inclusiv în spațiul virtual,  include: lectura cărților, audierea  de discursuri motivaționale, înscrierea la programe de învățare online, participarea la workshopuri,  practicarea consilierii individuale, a psihoterapiei, a coaching-ului,  a mentoratului.

Viorica Goraș-Postică