ANGAJAMENT NAȚIONAL PRIVIND PROMOVAREA EDUCAȚIEI PENTRU SĂNĂTATE A TINERILOR ÎN ȘCOALĂ ȘI ÎN COMUNITATE

EpS

În data de 20 mai curent, la Chişinău, circa 130 de persoane, printre care factori de decizie, reprezentanți ai direcțiilor raionale de învățământ, directori de școală și profesori, medici și specialiști în sănătatea adolescenților, lucrători de tineret, elevi și părinți din mai multe raioane ale țării, parteneri de dezvoltare, și-au luat angajamentul de a susține educația pentru sănătate a tinerilor și prevenirea comportamentelor de risc în cadrul primei conferințe naționale cu genericul ”Parteneriatul școală-comunitate în promovarea educației pentru sănătate a tinerilor”. 

Evenimentul a pus în discuție aspectele de sănătate a adolescenților, comportamentele de risc și misiunea comună a școlii și comunității pentru prevenirea lor.

Angela CUTASEVICI, Secretar de Stat la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, a declarat că rolul tuturor actorilor în promovarea educației pentru sănătate ca valoare în rândul tinerei generații este extrem de important.  „Educația pentru sănătate care vizează viața și dezvoltarea adolescenților se predă începând cu vârsta timpurie și până la liceu, conţinutul disciplinei fiind adaptat vârstei şi necesităţilor tinerilor. Ca parte a reformei curriculare, în clasele 1-12 au fost introduse elemente ale educației pentru sănătate în disciplina obligatorie “Dezvoltare personală”. Adițional, cursul opțional „Educație pentru sănătate” oferă elevilor care îl aleg  informații detaliate despre dezvoltarea și sănătatea lor, ajutându-i să ia decizii asumate”, a declarat Angela Cutasevici.

Astăzi, cursul opțional „Educație pentru sănătate” este studiat la solicitare de circa 22 000 de adolescenți, ceea ce constituie aproximativ 10% din numărul total al acestora. Acest curs cuprinde 7-9 module importante pentru dezvoltarea holistică a tinerilor, inclusiv sănătatea mintală, reproductivă, prevenirea violenței, alimentația sănătoasă și altele. Curriculumul acestui curs a fost revizuit cu susținerea UNFPA și a Ambasadei Olandei și include informație de calitate, adecvată vârstei elevilor, pentru o dezvoltare armonioasă.

Natalia PLUGARU, Reprezentantă adjunctă UNFPA Moldova, a menţionat că importanța acestei discipline este cu atât mai mare, cu cât numărul părinților plecați peste hotare este în creştere, ajutând tinerii să comunice, să ia decizii responsabile și să fie protejați de riscuri. „Studiile internaționale demonstrează că educația pentru sănătate contribuie la reducerea sarcinilor neplanificate în adolescență, a infecțiilor cu transmitere sexuală, HIV, violență, abuz de substanțe nocive. Iată de ce UNFPA  sprijină MECC în promovarea educației pentru sănătate, pentru ca tot mai mulți tineri să aibă acces la ea. Este rolul fiecărui actor din societate – școală, părinți, autorități, specialiști medicali, tineri – să contribuie la crearea unui mediu favorabil pentru dezvoltarea sănătoasă a tinerilor”.

Conferința s-a încheiat cu o Rezoluție semnată de toți participanții la discuție, inclusiv autoritățile centrale și locale în domeniul învățământului, organizațiile societății civile, centrele de tineret și de sănătate, familiile/părinții și tinerii, care și-au luat angajamentul de a crea parteneriate la nivel local pentru a preveni comportamentele de risc ale adolescenților.

Conferința a fost organizată de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) în parteneriat cu UNFPA Moldova și Centrul Educațional PRO DIDACTICA, cu sprijinul financiar al Ambasadei Olandei în cadrul proiectului ”Promovarea educației pentru sănătate a tinerilor”.

_DSC1300 _DSC1304 _DSC1317 _DSC1321 _DSC1340 Baner-final Ed4Sanatate IMG_6269 IMG_6272 IMG_6275 IMG_6288 IMG_6295 IMG_6325 IMG_6345 IMG_6355 IMG_6364 IMG_6365 IMG_6370 IMG_6373 IMG_6377 IMG_6379 IMG_6381 IMG_6396 IMG_6402