Școala de vară 2021 „Filosofia incluziunii – extinde oportunitățile”

PNUD

În perioada 18-21 august curent, la Dubăsari, a avut loc Școala de vară „Filosofia incluziunii – extinde oportunitățile”. Aceasta a fost desfășurată în cadrul proiectului „PLATFORMA EDUCAȚIE”, realizat în cadrul Programului finanţat de Uniunea Europeană „Susţinerea măsurilor de promovare a încrederii” (SCBM) şi implementat de PNUD Moldova în parteneriat cu Centrul Educațional PRO DIDACTICA și Centrul de programe educaționale și sociale inovative din regiunea transnistreană.

Astfel, 30 de elevi de pe ambele maluri ale Nistrului, inclusiv elevi cu necesități speciale și părinții acestora, au participat la școala de vară, care a avut loc  la ”Centrul de reabilitare social-psihologică pentru copii cu nevoi speciale”. Aducem mulțumiri dnei director Svetlana Zavtur pentru oportunitatea de a realiza această școală de vară în instituția dată, o instituție model în educația incluzivă.

Experții Svetlana Turceac, Antonina Lapicus și Elena Anghelei le-au oferit copiilor un program foarte variat și interesant. Ei au fost implicați în numeroase activități. Una dintre ele, în cadrul căreia participanții au lucrat în grupuri, a fost elaborarea proiectului „O școala a viitorului incluzivă”, deschisă către toți, care exclude stereotipurile de orice gen. Produsele echipelor, fiecare dintre care a fost formată din reprezentanți de pe ambele maluri ale Nistrului, au fost  prezentate în plen la finele programului.  De asemenea, elevii au realizat master-class-ul ”Lumea egalității de șanse”, au avut parte de o excursie la rezervația ”Iagorlîc”,  au avut parte și de timp liber pentru comunicare, vizionarea unor filme tematice, înot, jocuri  etc.

Copiii au ajuns la concluzia că cele 4 zile de aflare la tabăra de vară, unde gazdă le-a fost acest centru de reabilitare din Dubăsari, a însemnat o interacțiune cu un model al ȘCOLII VIITORULUI, cu un mediu fără bariere, cu o școală unde ar avea acces și s-ar simți bine fiecare copil, unde nu există discriminare și se ține cont de particularitățile  individuale ale fiecărui, unde personalul este receptiv și se desfășoară activități interesante, unde prietenia, sprijinul și buna dispoziție sunt la ele acasă.