Inițiative valoroase de implicare a adulților în dezvoltarea comunității

1

Vizita de studiu, desfășurată recent la Duruitoarea Veche din raionul Râșcani, ne-a oferit experiențe memorabile de BILDUNG – dezvoltarea comunității și dezvoltarea personală și profesională a membrilor acesteia. Astfel, neobositul lider comunitar, Nicolae MOSCALU, de la AO Moștenitorii din Bălți, a reușit pe parcursul a câtorva ani să mobilizeze comunitatea în oferirea unor servicii interesante de turism rural. În mod evident, piatra de temelie a fost pusă de câteva proiecte finanțate de partenerii de dezvoltare, dar, ulterior, locuitorii satului au început să își renoveze gospodăriile (peste 20), să le amenajeze într-un mod original, pentru a prezenta interes turistic.

Peisajul inedit îi avantajează enorm: străvechea grotă și defileul, însoțit de un lanț de stânci calcaroase, care datează, conform arheologilor, de circa 300.000 î.Hr., dar și râul Prut (unul dintre cele mai curate din Europa), din vecinătatea cu Stanca-Costești prezintă potențial turistic însemnat. Apoi muzeul din sat, creat tot la inițiativa dlui MOSCALU și menținut pe baze de voluntariat de câțiva localnici, oferă exponate străvechi de unicat, inclusiv din cultura Cucuteni. Cercul de creație pentru copii în domeniul picturii pe sticlă ne-a surprins printr-o multitudine de rezultate estetice originale.

Mergând prin sat, însoțit de un ghid și respirând aerul curat și răcoros de toamnă, nu departe de muzeul situat într-un fost conac boieresc, am descoperit și o casă deosebită, acoperită cu stuf și împrejmuită cu un gard din stejar construit cu măiestrie de un localnic la comanda unui cetățean străin. Bucatele tradiționale (zeamă, sarmale și nelipsitele plăcinte), servite ca la mama acasă într-o altă gospodărie țărănească ne-au lăsat amintiri de neuitat.

Localnicii își doresc ca autoritățile publice locale să fie implicate într-o măsură mai mare, indiferent de culoarea politică, să simtă sprijin în inițiativele lor de antreprenoriat, dar și în activitățile moral-spirituale, de care au mare nevoie.

Viorica Goraș-Postică,

Cercetător în proiectul Bilding din cadrul european Erasmus+