COMPONENTA „DEZVOLTAREA PROFESIONALA A MANAGERILOR DIN GRADINITE”

Din 16 pina in 25 iulie se desfasoara ultima etapa a componentei Dezvoltarea profesionala a managerilor din gradinite din proiectul Ministerului Educatiei si Tineretului „Educatie pentru Toti – Initiative de Actiune Rapida” – raportarea finala (narativa si financiara) din partea managerilor locali din raioane si municipii.

Este o procedura deosebit de responsabila pentru echipa de management a proiectului, prin faptul ca se fac bilanturi calitative si cantitative si se estimeaza eficienta investitiei facute in resursele umane ale institutiilor prescolare. Pentru managerii locali insa activitatea este mai putin obisnuita, deseori, chiar dificila, mai ales cind se insista asupra evaluarilor obiective, conform indicatorilor de performanta urmariti / atestati.
Dintre succesele cele mai vizibile, mentionate in rapoartele prezentate de DRITS, sunt: desfasurarea ca atare a programului de formare, ca unul de pionierat, prin forma si continut, cu subiecte de maxima actualitate si utilitate; posibilitatea de participare a tuturor directorilor de gradinite si finisarea acestuia cu alcatuirea unui plan de actiuni manageriale concrete pentru ameliorarea situatiei din institutiile prescolare etc. La capitolul probleme, peste 95 la suta dintre rapoarte abunda in descrierea crizei materiale si financiare prin care trec gradinitele, incepind cu lipsa apeductului si necorespunderea blocului sanitar cu normele igienice si terminind cu insuficienta jucariilor si a literaturii metodice si pentru copii.
In concluzie, apreciem pozitiv experienta acumulata in proiectul dat si speram ca eforturile depuse sa se reflecte intr-adevar intr-un proces managerial schimbat, focalizat pe copil, cu toate nevoile si interesele sale, caracterizat printr-un parteneriat durabil cu familia si comunitatea.

Viorica Goras-Postica,
Manager de proiect

OLYMPUS DIGITAL CAMERA