Eveniment de promovare a conceptului BILDUNG în contextul Educației adulților pentru dezvoltare durabilă

download (1)

Recent, un grup de practicieni, reprezentanți din diferite instituții educaționale și promotori ai educației adulților, au participat la un eveniment inedit de promovare a unui concept încetățenit de secole în țările nordice și în Europa Occidentală – BILDUNG.  Activitatea a avut loc în cadrul unui proiect internațional, cofinanțat de UE, ERASMUS+ de promovare și investigare a practicilor de Bildung din lume, din diferite perspective. Republica Moldova este încadrată în realizarea cercetării „Bildung în învățarea adulților pentru promovarea sustenabilității”, prin implicarea CE PRO DIDACTICA, în parteneriat cu DVV International-Moldova.

Bildung este un fenomen complex și dinamic, în epoca clasică, grecii l-au numit Paideia, iar în anii 1600, pietiștii protestanți l-au abordat ca pe un proces de creștere personală, religioasă, spirituală și morală, după chipul și asemănarea (în germană: Bild) cu Hristos. Gânditori precum Herder, Schiller și von Humboldt au cercetat Bildung-ul ca pe un fenomen laic, care se referă la dezvoltarea emoțională, morală și intelectuală, la culturalizare și educație, dar și la exercitarea rolului de cetățean. Astăzi, Bildung-ul este abordat ca o combinație dintre educație, cunoștințe necesare pentru a prospera în societate și maturitatea morală și emoțională, pentru a te manifesta atât ca membru al unei echipe sau al comunități, cât și pentru a-ți dezvolta propria autonomie, întrunind cunoașterea propriilor rădăcini și capacitatea individului de a-și imagina viitorul. Pentru a prospera în cele mai sofisticate societăți ale secolului XXI, oamenii au nevoie de un Bildung foarte complex, de aceea ar trebui să dezvoltăm oportunități mai bune de Bildung pentru toată lumea și pentru diferite etape ale vieții.

Motto-ul inițiativelor date subscrie activităților ALE, care unește organizațiile pentru a face învățarea și educația adulților văzute, înțelese și apreciate la nivel global.

Bunele practici de Bildung din R. Moldova, care sunt în proces de identificare și analiză, vor reflecta durabilitatea și soluțiile pentru problemele de mediu, inclusiv schimbările climatice. Dintre acestea, participanții au identificat, la prima etapă,  proiectele ONG-ului ”Eco-Visio” și pe ale  AO ”Moștenitorii” de la nordul Moldovei.

Mai multe informații la temă puteți găsi în ultimul număr (126) al revistei Didactica Pro…, dar și pe adresa https://drive.google.com/drive/folders/1YBBFjlY5xhiL-Og2vmdX7RaosqHggwWz . De asemenea, cei interesați de subiect și care cunosc practici relevante, ce merită a fi susținute și promovate la nivel național și internațional, ca lecții utile pentru alte comunități, ne pot scrie pe adresa: vpostica@prodidactica.md.\

Proiectul este implementat cu asistența financiară acordată de către BMZ.

Viorica Goraș-Postică, cercetător în proiect

179346399_476003973849910_6952393824627243479_n-300x300

image002