CEVVC: vizită de studiu la combinatul de vinuri ”Cricova” SA

Devram logo_25.05

Un grup de 11 elevi de la Centrul de Excelență în Viticultură și Vinificație din Chișinău (specialitățile ”Turism”, ”Viticultură și oenologie”, ”Tehnologia produselor obținute prin fermentare” și ”Tehnologia produselor de origine vegetală”) a întreprins o vizită de studiu la cea mai mare vinărie din Republica Moldova: Combinatul de vinuri ”Cricova”.

Evenimentul a avut drept țintă familiarizarea cu activitatea unuia dintre cele mai importante obiective din traseul național vitivinicol „Drumul Vinului din Moldova”, cu tehnologiile moderne de producere a vinului și a spumantelor, cu strategiile de promovare și comercializare a produselor pe piața internă și cea externă, dar și cu  tehnicile de ghid, cu formele și mijloacele de organizare și desfășurare a unor excursii la obiective turistice etc.

 Desfășurată în cadrul orelor extracurriculare, cu suportul proiectului Uniunii Europene ”DevRAM”, Partea I, această vizită a însemnat, în opinia participanților,” un punct forte în formarea noilor specialiști în domeniu, pentru că nimic nu valorează și nu are un impact mai mare decât emoțiile și sentimentele provocate de asemenea experiențe”. ”Traseul său instructiv”  a cuprins secțiile de producere a spumantului, de îmbuteliere, de rotire la 40 grade, de răcire și de extragere a depunerilor, de verificare a transparenței, de ambalare. În renumitul beci, cel mai mare din lume, elevii au luat cunoștință de colecția impunătoare de vinuri adunate de pe întreg mapamondul, precum și de modul de păstrare și maturare a propriei producții. Vizitarea restaurantului subteran le-a oferit prilejul de a studia procesul și normele de degustare a vinurilor și spumantelor. Vizionarea unui film despre istoricul și ascensiunea întreprinderii, galeriile cu semafoare și cu străzi denumite în cinstea unor vinuri consacrate a constituit o altă secvență a zilei.

Contactul cu un context profesional ”de calitate” și cu modele de preluat, cu subtilitățile gestionării unei companii care activează într-o ramură importantă pentru economia Republicii Moldova, precum și interacțiunea cu specialiști de înaltă calificare, tovărășia și prestația ghizilor au lăsat impresii puternice asupra grupului de la CEVVC: ”Cricova înseamnă, în primul rând, OAMENI! Este reprezentată de o pleiadă de vinificatori talentați și de succes. Ceea ce înseamnă că istoria Cricova continuă.

Vizita de studiu face parte din acțiunile de orientare în carieră ale proiectului ”DevRAM”, Partea I și are ca scop consolidarea cooperării dintre sistemul de învățământ profesional tehnic agricol și mediul antreprenorial, creșterea prestigiului specialităților agricole și al sectorului agroalimentar în rândul tinerilor, sporirea șanselor de angajare sau de recrutare a viitorilor specialiști în câmpul muncii.

 

Susţine educaţia agricolă!

Proiectul Uniunii Europene ”Dezvoltarea zonelor rurale în Republica Moldova” (DevRAM), Partea I. ”Creşterea competitivităţii sectorului agroalimentar prin integrarea acestuia în lanţurile valorice interne şi globale, în special a sectorului culturii de soia”, implementat de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare, în parteneriat cu Centrul Educaţional PRO DIDACTICA şi Asociaţia Internaţională Donau Soja (Austria), îşi propune să contribuie la sporirea capacităţii de afirmare a sectorului pe piaţa internă şi externă, precum şi la fortificarea capacităţii instituţiilor din învăţământul profesional tehnic din domeniul agroalimentar şi completează componenta Moldovei în cadrul Parteneriatului Strategic organizat la nivel regional între CAD şi Donau Soja, care sprijină construirea unor lanţuri valorice durabile şi incluzive pentru soia ecologică şi nemodificată genetic în Bosnia şi Herţegovina, Serbia, Moldova şi Ucraina.