PROIECTUL „APRECIEREA CAPACITATILOR INSTITUTIONALE – APROFUNDAREA COOPERARII REGIONALE” – PRIMELE ACTIVITATI
Proiectul „Aprecierea capacitatilor institutionale – aprofundarea cooperarii regionale” este implementat de catre Centrul Educational PRO DIDACTICA in cooperarea cu Fundatia EURASIA si Organizatia PRO CONCEPT din Serbia, finantat de catre Programul EAST-EAST, Fundatia SOROS Moldova. Acest proiect cu durata de 3 luni este conceput ca o prima etapa intr-un proces de cooperare de durata mai lunga care are scopul de a crea un document de clasificare functionala si comparabila a ONG-urilor si capacitatii lor functionale din Serbia si Moldova.
Proiectul a fost lansat cu o vizita a expertilor din Serbia in Moldova in perioada de la 28 iunie pina la 3 iulie, in cadrul careia au avut loc mai multe intilniri cu reprezentantii sectorului civil si ai unor organizatii finantatoare din Moldova. In cadrul discutiilor dintre partenerii de proiect s-a decis asupra unei structuri a schemei de clasificare care, ulterior, a fost testata in cadrul a cinci grupuri de lucru cu reprezentanti ai ONG-urilor active in Moldova, atit din Chisinau, cit si din afara capitalei.
Grupurile de lucru s-au intrunit la Centrul Educational PRO DIDACTICA vineri, 6 iulie si luni, 9 iulie, participantilor oferindu-se posibilitatea de a analiza instrumentul de clasificare propus si de a-i aprecia utilitatea si aplicabilitatea in cazul propriei organizatii. Necesitatea elaborarii unei astfel de clasificari impreuna cu prelucrarea unei baze de date care sa creeze o imagine actualizata a sectorului civil din Moldova a fost semnalata de marea majoritate a participantilor. Un astfel de document ar fi foarte util atit pentru ONG-uri, ajutindu-le sa-si defineasca mult mai usor profilul si domeniul de activitate, cit si pentru finantatori, oferindu-le o imagine mult mai reala asupra celor ce se intimpla in sectorul civil intr-un domeniu sau altul. De asemenea, ar fi un instrument foarte util pentru promovarea unei cooperari de succes dintre ONG din diferite tari.
In continuare este prevazuta o vizita a echipei de implementare a proiectului in Serbia, la Belgrad, unde va avea loc o evaluare a rezultatelor discutiilor din cadrul grupurilor de lucru si va fi discutata strategia de continuare a proiectului. ONG-urile educationale vor fi reprezentate de Nicolae Cretu.
Iulia Capros
Coordonator de proiect