ÎNVĂŢĂMÎNTUL PRIMAR ŞI SECUNDAR ÎN ŢĂRILE PARTENERIATULUI ESTIC
În perioada 13-14 octombrie curent, la Bacu, a avut loc conferinţa Formarea profesională iniţială şi continuă a cadrelor didactice din învăţămîntul primar şi secundar în ţările Parteneriatului Estic ( Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova şi Ucraina), care a întrunit peste 60 de persoane: reprezentanţi din ţările Parteneriatului Estic, experţi, angajaţi ai mai multor instituţii ale Uniunii Europene. Scopul acestei activităţi a fost prezentarea rezultatelor unui studiu realizat recent privind modul în care sînt pregătite cadrele didactice de la ciclul primar şi cel secundar din ţările Parteneriatului Estic pentru profesia respectivă.
Evenimentul a constituit o adevărată oportunitate pentru discuţii, schimb de experienţă, reflecţii şi dialog la acest important subiect.
Din partea Moldovei, la conferinţă au participat reprezentanţi de la: Ministerul Educaţiei, Universitatea Pedagogică de Stat Alecu Russo, Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă, Universitatea de Stat din Tiraspol (cu sediul la Chişinău), Institutul de Formare Continuă, Universitatea de Stat din Comrat, Centrul Educaţional PRO DIDACTICA.
Printre subiectele abordate în cadrul seminarului menţionăm: Strategia Europeană 2020 pentru educaţie şi formare; Parteneriatul estic Platforma 4 şi oferirea mai multor oportunităţi de cooperare în domeniul educaţiei şi formării; Rezultate studiului privind învăţămîntul primar şi secundar din ţările PE: trecut, prezent şi perspective; Prezentarea de bune practici şi recomandări; Competenţele-cheie pentru tinerii specialişti din domeniul învăţămîntului; Experienţa de tranziţie a Republicii Cehia: reforma curriculară, reforma sistemului de pregătire a cadrelor didactice şi de evaluare etc.
Considerăm relevantă această experienţă pentru Centrul Educaţional PRO DIDACTICA – organizaţie ce administrează proiecte educaţionale şi prestează servicii pentru cadrele didactice de la toate treptele de învăţămînt.
Lilia NAHABA,