CULTURA BUNEI VECINATĂŢI PROMOVATĂ LA COMRAT
Pe data de 18-20 septembrie, la Comrat, a fost organizat un seminar internaţional pentru experţii şi cadrele didactice din proiectul Cultura bunei vecinătăţi, implementat de Centrul Educaţional PRO DIDACTICA, cu sprijinul Academiei Folke Bernadotte şi a Societăţii pentru Pace şi Arbitraj din Suedia. Scopul activităţii a constat în promovarea educaţiei interculturale, prin pilotarea unei noi discipline opţionale în clasele primare, în baza cooperării organizaţiilor de stat cu societatea civilă din comunităţile multietnice.
Programul a inclus observarea unor lecţii demonstrative la clasa a II-a, în liceul D. Caraciobanu din localitate, învăţătoare: E. VLAH şi A. PETKOVA, cu genericul Buna vecinătate, ca angajament al unei societăţi sănătoase, urmate de un ansamblu de activităţi educaţionale, organizate în mod interactiv şi foarte inspirat de invitatul din Suedia Carl-Goran GUSTAFSSON de la Clubul de tineret Cactus din oraşul Karlstad. Adulţii participanţi au admirat şi s-au bucurat de inventivitatea şi creativitatea facilitatorului, dar şi de feţele fericite ale copiilor, care au uitat de oboseala de după lecţii şi au pătruns în profunzime în sensul cooperării şi comunicării eficiente în echipă.
Rolul argumentării şi asertivităţii în comunicare şi al rezolvării prin intermediul dialogului a dificultăţilor apărute a fost demonstrat printr-un exerciţiu original de un alt invitat din Suedia – Lovisa FHAGER HAVDELIN, de la Organizaţia Ordinul Linguriţei de Ceai din Stockholm.
Bjorn ERIKSSON a fost coordonatorul unor activităţi ample şi meticuloase legate de arborele problemelor din domeniul educaţiei interculturale, menite să intensifice dialogul dintre participanţi şi să prioritizeze cauzele, problemele şi efectele acestora în diverse contexte multiculturale, aşa încît proiectul să continue în mod eficient, răspunzînd aici şi acum la nevoile copiilor, părinţilor, cadrelor didactice şi comunităţilor, în ansamblu.
Programul cultural al seminarului a fost unul absolut deosebit şi foarte relevant pentru subiectul discutat. Astfel, copiii talentaţi de la Centrul de Creaţie al Copiilor din Comrat au evoluat cu dedicare, prezentîndu-ne creaţii folclorice şi de autor din cultura românească, găgăuză, bulgară, rusă şi ucraineană.
Vizitele de studiu în satele Avdarma (Liceul Teoretic D. Celenghir şi muzeul din localitate) şi Beşalma (Muzeul D. Craciobanu) ne-au impresionat prin păstrarea trecutului şi a tradiţiilor găgăuzilor, prin investiţiile locale mari în dezvoltarea satului, în susţinerea cadrelor didactice, a copiilor, bătrînilor.
Responsabilul direct de logistica activităţii a fost colega noastră Elena TULBA, de la Direcţia Educaţie, Tineret şi Sport Comrat, căreia îi mulţumim pentru facilitarea predării-învăţării culturii bunei vecinătăţi la sudul Moldovei. În cadrul activităţii, s-a definitivat Caietul elevului pentru clasa a II-a Baştina mea, în colaborare cu colegele din Ucraina, Margarita ARADJIONI şi Irina BRUNOVA-KALISETSKA. Pînă la sfîrşitul lunii, caietul va fi donat şcolilor-pilot din proiect şi va fi plasat pe site-ul C. E. PRO DIDACTICA pentru alte persoane interesate.
Viorica GORAŞ-POSTICĂ,
coordonator de proiect