PARTENERI PENTRU O EDUCATIE DE CALITATE
Centrul Educational PRO DIDACTICA, in parteneriat cu Centrul de Dezvoltare si Sustinere a Initiativelor Civice Rezonanta (Tiraspol) si cu sustinerea Proiectului „Dezvoltarea Sectorului Asociativ” a Centrului National CONTACT / PBF desfasoara programul „Parteneriat pentru o educatie de calitate”. Proiectul prevede colaborarea partenerilor in scopul optimizarii si armonizarii procesului de ridicare a calitatii educatiei in Moldova. Centrul Educational PRO DIDACTICA, in parteneriat cu Centrul de Dezvoltare si Sustinere a Initiativelor Civice Rezonanta (Tiraspol) si cu sustinerea Proiectului „Dezvoltarea Sectorului Asociativ” a Centrului National CONTACT / PBF desfasoara programul „Parteneriat pentru o educatie de calitate”.
In cadrul proiectului s-au inclus 37 de profesori de pe ambele maluri ale Nistrului, membri ai diverselor ONG, care au beneficiat de un training de insusire a tehnologiilor educationale interactive si de dezvoltare a gindirii critice. La programul de instruire din 30 octombrie-5 noiembrie au fost realizate toate obiectivele propuse, implicarea si motivatia de schimbare a cursantilor, fiind destul de mare. Accentele puse pe sporirea calitatii educatiei prin intermediul metodelor interactive au sensibilizat participantii si i-au antrenat in exersari utile pentru aplicarea lor corecta si potrivita in practica de fiecare zi. Grupele de cursanti au fost foarte eterogene, atit ca virsta, ca experienta pedagogica, dupa disciplinele predate, dar si ca dezvoltare profesionala generala. Peste 60 la suta dintre ei nu au mai fost niciodata la cursurile organizate de CEPD si au estimat calitatea trainingurilor si prestatia formatorilor – Tatiana Cartaleanu, Olga Cosovan, Lia Sclifos si Serghei Lisenco – cu note foarte mari. S-a apreciat, in deosebi, atmosfera colegiala si comunitatile de invatare create, noutatea materialului didactic oferit si schimbul de experienta, cu evidentierea aspectelor pozitive de la traditie si inovatie, care s-au pus in valoare la programul de formare. Doleantele exprimate ca ar mai dori sa vina la asemenea cursuri si ca au ramas placut surprinsi si satisfacuti – au fost aprecieri importante pentru impactul proiectului. Relatiile stabilite intre profesori si ONG-uri si intelegerea rolului acestora in evolutia echilibrata a societatii au fost de asemenea puncte forte ale programului. In perioada de dupa training cursantii isi vor monitoriza activitatea, vor face auto-analiza succeselor si a problemelor, avind posibilitatea de a discuta cu partenerii prin intermediul postei electronice.
La incheierea proiectului, in vacanta de iarna, va avea loc sesiunea de follow-up si conferinta de totalizare. Unul dintre obiectivele proiectului este si constituirea perechilor cooperante din parteneri de pe ambele maluri ale Nistrului, pentru a face schimb de experienta si a-si dezvolta competenta profesionala.
Viorica Goras-Postica,
Coordonator responsabil