MANAGEMENTUL EDUCAȚIEI NONFORMALE ȘI PEDAGOGIA MUZEALĂ
În data de 19 octombrie curent, 20 de beneficiari ai Platformei Educație și Sport au participat la seminarul teoretico-practic Managementul educației nonformale: experiențe și perspective, organizat în incinta Gimnaziului Dumitru Matcovschi din Vadul Rașcov, raionul Șoldănești. Activitatea se înscrie în șirul de acțiuni derulate în cadrul proiectului Platforma Educaţie şi Sport pentru consolidarea încrederii şi intensificarea colaborării între comunităţile de pe ambele maluri ale Nistrului, realizat prin intermediul Programului finanţat de Uniunea Europeană Susţinerea măsurilor de promovare a încrederii (SCBM) şi implementat de PNUD Moldova.
Scopul activității a constat în: inițierea în educația nonformală prin intermediul pedagogiei muzeale; dezvoltarea abilităților de valorificare a potențialului cultural al localității; stimularea interesului pentru perfecționarea demersurilor educaționale prin educație muzeală; cultivarea sentimentului de apartenență națională, a patriotismului etc.
Seminarul a început cu prezentarea proiectului de către Lilia Nahaba, cu accent pe activitățile de educație nonformală. A urmat o miniprelegere la tema Pedagogia muzeală – statut, obiective, valențe practice, realizată de Viorica Goraș-Postică, care s-a referit în mod special la conceptele actuale din teoria elaborată de Const. Cucoș, la experiențe internaționale și naționale de succes. Rita Negru-Vodă, directoarea gimnaziului-gazdă, a prezentat cartea de vizită a instituției, apoi au fost demonstrate experiențe de implementare a proiectului Comorile stâncilor nistrene prin Platforma Cultură. Medalionul literar Aici mi-i vatra, consacrat scriitorului D. Matcovschi și inspirat din opera sa poetică, a încheiat acest seminar.
În comunitate au fost organizate 4 vizite deosebit de interesante pentru participanți: la Muzeul localității (amplasat în gimnaziu), la Casa-muzeu D. Matcovschi, la mormântul poetului și Cimitirul evreiesc.
Seminarul fost organizat în ajunul aniversării a 79 de ani de la nașterea poetului basarabean D. Matcovschi, ale cărui poezii și cântece au educat mai multe generații de patrioți. Printre aprecierile participanților, regăsim: a fost o întâlnire de suflet; am învățat multe; a meritat să vedem asemenea locuri pitorești de pe malul Nistrului, să aflăm din prima sursă istorii de succes legate de educația nonformală, să admirăm efortul școlii în sporirea potențialului cultural al localității, prin colaborarea cu diferiți actori comunitari; casa poetului ne-a emoționat și ne-a încântat; copiii și profesorii din sat și-au deschis în fața noastră sufletele; recunoaștem că vizita va rămâne o practică de mare preț în traseul nostru continuu de dezvoltare personală și profesională.
Activitatea a contribuit în mod sensibil la consolidarea măsurilor de încredere între participanții de pe ambele maluri ale Nistrului, a întărit coeziunea Platformei Educație și Sport și a completat, cu succes, șirul de activități formative cu impact sporit planificate în cadrul proiect.
Lilia Nahaba,
Viorica Goraș-Postică