Ambasadorii soia în acțiune!
Lilia BERJAN (CEHTA), Alexandru IUTIȘ și Cătălin URSACHI (CAI Ungheni) sunt câștigătorii concursului pentru cea mai bună idee inovativă în sectorul cultivării/producerii de soia. Participarea la concurs, desfășurat în cadrul proiectului ”DevRAM”, Partea I și adresat elevilor din învățământul profesional tehnic agricol, le-a adus titlul de ”Ambasadori soia”. În această calitate, zilele trecute, au avut prilejul de a asista la un eveniment Donau Soja.
Gospodăria Țărănească ”AgroPanfil” din satul Plopi, r. Dondușeni, a lansat o nouă platformă demonstrativă de cultivare a soiei. Semănatul acesteia (sistem conservativ, fără arătură sau no tillage) a inclus câteva procese agrotehnice: setarea și reglarea utilajului și a tehnicii de semănat; inocularea semințelor de soia; semănatul soiei cu calcularea normei de semănat, a distanței între rânduri și a adâncimii de semănat etc.; familiarizarea cu soiuri noi de soia etc.
La înființarea acestei platforme demonstrative au mai participat 6 delegați (2 profesori și 4 elevi) din instituțiile în care își fac sau și-au făcut studiile cei 3 ”Ambasadori soia”, în contextul acțiunilor de promovare în rândul viitorilor specialiști pentru sectorul agroalimentar din Republica Moldova a culturii de soia.
Susţine educaţia agricolă!
Proiectul Uniunii Europene ”Dezvoltarea zonelor rurale în Republica Moldova” (DevRAM), Partea I. ”Creşterea competitivităţii sectorului agroalimentar prin integrarea acestuia în lanţurile valorice interne şi globale, în special a sectorului culturii de soia”, implementat de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare, în parteneriat cu Centrul Educaţional PRO DIDACTICA şi Asociaţia Internaţională Donau Soja (Austria), îşi propune să contribuie la sporirea capacităţii de afirmare a sectorului pe piaţa internă şi externă, precum şi la fortificarea capacităţii instituţiilor din învăţământul profesional tehnic din domeniul agroalimentar şi completează componenta Moldovei în cadrul Parteneriatului Strategic organizat la nivel regional între CAD şi Donau Soja, care sprijină construirea unor lanţuri valorice durabile şi incluzive pentru soia ecologică şi nemodificată genetic în Bosnia şi Herţegovina, Serbia, Moldova şi Ucraina.