ȘP Bubuieci: vizită de studiu la SRL ”Deco Flowers Prim”
Elevii din învățământul profesional tehnic agricol sunt în continuare oaspeții unor întreprinderi de profil din Republica Moldova. Vizitele de studiu sunt organizate în cadrul proiectului Uniunii Europene ”DevRAM”, Partea I” și fac parte din acțiunile de orientare în carieră. Scopul acestora este de a-i familiariza pe tineri cu specificul funcționării entităților economice, cu inovațiile din domeniu și tehnologiile avansate, cu utilajul și echipamentul din dotare, cu etapele înființării și gestionării unei afaceri, dar și de a fortifica parteneriatul dintre mediul educațional și cel de afaceri, de a crește atractivitatea specialităților agricole, de a spori șansele de angajare în câmpul muncii.
Un grup de 15 elevi, care învață de floricultori la Școala Profesională din Bubuieci ”Floricultor”, s-a aflat într-o vizită de studiu la ”Deco Flowers Prim” din Sângera, Chișinău, specializată în cultivarea și comercializarea plantelor de apartament și de grădină. Organizată în cadrul orelor de instruire practică, aceasta a urmărit studierea echipamentelor şi a tehnologiilor moderne de creștere și îngrijire a plantelor decorative.
Vizita a cuprins toate subdiviziunile firmei. În complexul de sere, unde cresc specii de plante locale și exotice (importate din Olanda și Belgia), elevilor le-au fost prezentate informații despre domeniul de activitate a întreprinderii și serviciile prestate, procesul de cultivare și întreținere a producției floricole, metodele de înmulțire și fertilizare a plantelor, mijloacele de combatere a bolilor și dăunătorilor. În secția de ambalare ei au asistat la procedura de pregătire a ghivecelor pentru vânzare, aflând care sunt speciile floricole populare pe piața din țară, rețelele de supermarketuri cu care colaborează întreprinderea, iar în spațiile de depozitare – care sunt normele și condițiile de păstrare a materialului semincer, a substraturilor, îngrășămintelor, ghivecelor, jardinierelor.
Cunoștințele împărtășite de angajații ”Deco Flowers Prim” și discuțiile despre echipamentele şi tehnologiile avansate de creștere a plantelor decorative, metodele clasice şi contemporane de reproducere a acestora, strategia de dezvoltare a întreprinderii și politica de marketing le vor fi de ajutor elevilor pe parcursul anilor de studii, dar, mai ales, în activitatea profesională ulterioară, în calitate de floricultori sau de deținători ai unor afaceri în domeniu.
Susţine educaţia agricolă!
Proiectul Uniunii Europene ”Dezvoltarea zonelor rurale în Republica Moldova” (DevRAM), Partea I. ”Creşterea competitivităţii sectorului agroalimentar prin integrarea acestuia în lanţurile valorice interne şi globale, în special a sectorului culturii de soia”, implementat de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare, în parteneriat cu Centrul Educaţional PRO DIDACTICA şi Asociaţia Internaţională Donau Soja (Austria), îşi propune să contribuie la sporirea capacităţii de afirmare a sectorului pe piaţa internă şi externă, precum şi la fortificarea capacităţii instituţiilor din învăţământul profesional tehnic din domeniul agroalimentar şi completează componenta Moldovei în cadrul Parteneriatului Strategic organizat la nivel regional între CAD şi Donau Soja, care sprijină construirea unor lanţuri valorice durabile şi incluzive pentru soia ecologică şi nemodificată genetic în Bosnia şi Herţegovina, Serbia, Moldova şi Ucraina.