Semnificațiile și perspectivele educației deschise și ale resurselor educaționale deschise. Rezultatele concursului ”Autor RED Shift Edu”
Astăzi, 17 martie 2022, în cadrul proiectului Shift Edu ”Competențe digitale pentru angajare în economia modernă”, implementat de Centrul Educațional PRO Didactica, cu sprijinul financiar al Agenției Austriece pentru Dezvoltare (ADA), din fondurile Programului de Cooperare Austriacă pentru Dezvoltare, a avut loc un webinar care și-a propus drept scop promovarea educației deschise și a resurselor educaționale deschise (RED) în învățământul profesional tehnic. Moderată de Valeriu Gorincioi, sesiunea de informare s-a axat pe abordarea următoarelor subiecte: beneficiile educației deschise și perspectivele dezvoltării acesteia, rolul RED în asigurarea accesului la o educație de calitate, avantajele și dezavantajele utilizării RED în predare-învățare-evaluare, procesul de elaborare și partajare a RED etc.
Webinarul s-a încheiat prin prezentarea rezultatelor concursului ”Autor RED Shift Edu”, organizat de echipa proiectului în vederea încurajării cadrelor didactice să contribuie la crearea și utilizarea resurselor educaționale deschise în procesul de pregătire inițială a viitorilor specialiști.
Concursul a adunat 26 de produse (proiecte didactice, cărți digitale, site-uri etc., care au fost elaborate de profesori din 5 centre de excelență, 7 colegii și 3 școli profesionale din republică. În urma evaluării acestora, de către o comisie formată din experți în educație, TIC și alte domenii de interes pentru concurs, în baza unor criterii riguroase de conținut, originalitate și calitate, au fost desemnați 10 câștigători:
- locul I – Eugenia Covali și Irina Dovgani (Centrul de Excelență în Informatică și Tehnologii Informaționale);
- locul II – Irina Șarapanovscaia (Centrul de Excelență în Informatică și Tehnologii Informaționale), Eugeniu Bortnic (Colegiul ”Iulia Hasdeu” din Cahul), Tatiana Savin (Școala Profesională nr. 6 din Chișinău);
- locul III – Alla Țurcanu (Centrul de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole din Țaul), Ina Cîrnaț (Colegiul de Medicină din Ungheni), Maria Roșca (Centrul de Excelență în Energetică și Electronică), Rodica Păduraru (Centrul de Excelență în Informatică și Tehnologii Informaționale), Valeria Garbatovschi (Colegiul ”Alexei Mateevici” din Chișinău).
Câștigătorilor le vor fi înmânate premii în calitate de laptopuri, mouse-uri, hard disk-uri, genți pentru laptopuri).
De asemenea, de câte un display interactiv vor beneficia două instituții de învățământ profesional tehnic care au fost prezentate la concurs de cei mai mulți profesori: Centrul de Excelență în Informatică și Tehnologii Informaționale (4 persoane) și Colegiul de Medicină din Ungheni (4 persoane).
Lucrările premiate sunt plasate pe: http://red.prodidactica.md/resurse-red/red-nationale/shift-edu/