Un program de formare pe final de proiect Shift Edu

shift-edu-2

În perioada 14 februarie-11 martie 2022, Centrul de Excelență în Informatică și Tehnologii Informaționale a desfășurat programul de formare continuă ”Dezvoltarea competențelor digitale ale cadrelor didactice din învățământul profesional tehnic”. Conceput, digitalizat și lansat cu suportul proiectului Shift Edu ”Competențe digitale pentru angajare în economia modernă”, acesta vine în sprijinul consolidării competențelor profesorilor practicieni de predare, învățare și evaluare asistată de TIC, de selectare, gestionare și creare de resurse educaționale digitale, de comunicare și relaționare profesională, oferindu-le instrumente noi pentru actul didactic.

Instruirea a fost realizată online de formatorii Adrian Corasevici, Eugenia Covali, Nadejda Gabură, Andrian Golub, Olga Jumbei, Adrian Nicșan și Irina Șarapanovscaia.

Astăzi, 18 martie, a avut loc activitatea de follow-up, în cadrul căreia cei 20 de beneficiari, manageri și profesori din centre de excelență, colegii și școli profesionale, dar și din instituții de învățământ superior, și-au prezentat tema de casă: produse digitale elaborate cu ajutorul tehnologiilor explorate pe parcursul celor 5 module (Competența digitală pentru dezvoltare și etică profesională, Comunicarea digitală, Resurse digitale pentru instruire, Managementul clasei și Evaluarea asistată de TIC).

Lucrările pentru care au optat profesorii – diverse ca statut, misiune, conținut, design și volum  – au vizat discipline de cultură generală și de specialitate. Unele dintre ele au fost pregătite special pentru activitatea de follow-up, altele au fost îmbunătățite cu acest prilej. Site-urile educaționale, cursurile, prezentările, portofoliile etc. au fost create cu ajutorul mai multor instrumente (Moodle, Canva, Genyali etc.), având la bază abordări interdisciplinare și transdisciplinare; conținând sarcini de lucru interactive; valorificând elemente de învățare prin joc, descoperire, cercetare, colaborare; integrând animații, grafice, hărți conceptuale, înregistrări audio și video.

Necesitatea de a-și dezvolta competențele digitale pentru a răspunde provocărilor timpului, posibilitatea de a face schimb de practici cu colegii și de a colabora în numele unei activități la clasă mai bune, tendința de a se perfecționa continuu sunt imboldurile principale care i-au determinat pe profesori să participe la acest program util și bine-venit într-o perioadă când digitalul câștigă tot mai mult teren, ei fiind deschiși către noi experiențe de formare de o asemenea valoare.

Proiectul Shift Edu ”Competențe digitale pentru angajare în economia modernă” este implementat de Centrul Educațional PRO DIDACTICA, cu susținerea financiară a Agenției Austriece pentru Dezvoltare, din fondurile Programului de Cooperare Austriacă pentru Dezvoltare.