”Spații Sigure Oranj” pentru refugiații ucraineni
Centrul Educațional PRO DIDACTICA și Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) au inaugurat în parteneriat, pe parcursul lunii mai, 4 ”Spații Sigure Oranj/Orange Safe Spaces”, destinate adolescenților și tinerilor refugiați din Ucraina. Suplimentar acestea oferă și programe pentru femei și persoane în etate din rândul refugiaților ucraineni.
”Spațiile Sigure Oranj” au fost create în cadrul inițiativei de sprijinire a refugiaților, ca parte a Răspunsului Umanitar în Republica Moldova, în căminele unor instituții de învățământ profesional tehnic și superior pe lângă care au fost deschise centre de cazare a refugiaților (Școala Profesională din Criuleni, Școala Profesională din Nisporeni și Universitatea Tehnică a Moldovei).
Inițiativa vine să contribuie la consolidarea capacităților instituțiilor de învățământ profesional tehnic și superior de a sprijini integrarea refugiaților ucraineni (adolescenți, tineri și familiile acestora), prin dezvoltarea deprinderilor de viață și acces la educație pentru sănătate, prevenirea violenței în bază de gen, edificarea rezilienței emoționale, referirea la servicii de sănătate reproductivă, promovarea bunăstării psihosociale și a incluziunii lor sociale.
Alegerea denumirii de ”Spații Sigure Oranj” nu a fost întâmplătoare, portocaliul simbolizând siguranță, lipsă de violență și de riscuri și insuflând speranță pentru un viitor mai bun. Prin urmare, aceste locații prietenoase au menirea de a facilita recuperarea și integrarea refugiaților din întreaga comunitate, nu doar a celor ce locuiesc în căminele respective.
Implicându-se activ în acest act de solidarizare cu ucrainenii nevoiți să-și părăsească țara și mobilizându-și toate resursele, echipele de proiect și cele ale instituțiilor de învățământ partenere și-au unit eforturile și au acționat prompt, renovând și dotând încăperile pentru buna lor funcționare într-o perioadă scurtă de timp . Din mijloace proprii, gazdele au adaptat spațiile la misiunea pe care o au, schimbând ușile și geamurile, tencuind pereții, realizând alte lucrări de reparație. Reprezentanții organizațiilor implementatoare au furnizat mobilier, laptopuri și televizoare Smart, echipament sportiv, jocuri de masă, cărți, produse de papetărie, seturi de produse igienice etc.
”Spațiile Sigure Oranj” oferă un context protector și atractiv pentru studiu, petrecerea timpului liber și socializare, precum și pentru consiliere de specialitate. Aici au loc activități educaționale, inclusiv de învățare la distanță pentru tinerii și adulții antrenați în diverse programe de formare inițială și continuă, de studiere a limbii române și de familiarizare cu cultura Republicii Moldova, dar și activități recreative, organizate în funcție de vârsta și nevoile beneficiarilor și cu accent pe evitarea oricărei forme de discriminare și violență. Activitățile sunt facilitate de experți pregătiți în cadrul unor programe de instruire derulate de Centrul Educațional PRO DIDACTICA, iar o parte dintre ele sunt desfășurate în colaborare cu alte organizații partenere cum sunt centrele de tineret sau centrele de sănătate prietenoase tinerilor. Tot aici refugiații vor avea acces la suportul calificat al psihologilor, asistenților sociali, profesorilor.
”Spațiile Sigure Oranj” au fost create în cadrul inițiativei de sprijinire a refugiaților, lansate de Centrul Educațional PRO DIDACTICA în parteneriat cu Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), ca parte a Răspunsului Umanitar în Republica Moldova. Proiectul vine să contribuie la consolidarea capacităților instituțiilor de învățământ profesional tehnic și superior de a sprijini integrarea refugiaților ucraineni (adolescenți, tineri și familiile acestora), prin dezvoltarea deprinderilor de viață, prevenirea violenței de gen, edificarea rezilienței emoționale, asigurarea accesului la servicii de sănătate, promovarea bunăstării psihosociale și a incluziunii lor sociale.