Spațiul Sigur Oranj al Școlii Profesionale din Nisporeni
Activități cognitive, de dezvoltare personală, recreative, sportive, de consiliere psihopedagogică – aceasta este oferta Spațiului Sigur Oranj (SSO) renovat și dotat în căminul Școlii Profesionale din Nisporeni, în cadrul ”Inițiativei de sprijinire a refugiaților”, lansate de Centrul Educațional PRO DIDACTICA în parteneriat cu Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), ca parte a Răspunsului Umanitar în Republica Moldova.
Înființat pentru a răspunde nevoilor de recuperare și integrare socială a refugiaților ucraineni într-un mediu lipsit de orice fel de discriminare; orientat spre dezvoltarea deprinderilor de viață, prevenirea violenței în bază de gen, edificarea rezilienței emoționale, asigurarea accesului la servicii de sănătate, promovarea bunăstării psihosociale și a incluziunii sociale; funcționând zilnic în intervalul 9.30-22.00; având un program variat de activități, pe potriva tuturor vârstelor și intereselor, acesta își propune să contribuie la o mai rapidă integrare psihosocială a celor 73 de refugiați din comunitate (0-9 ani – 19 persoane; 10-17 ani – 7 persoane; 18-24 ani – 4 persoane; 24+ ani – 43 de persoane).
Activitățile durează 1-2 ore și sunt realizate de facilitatori pregătiți în cadrul mai multor programe de formare desfășurate de Centrul Educațional PRO DIDACTICA sub egida ”Inițiativei de sprijinire a refugiaților”. Desfășurate de o manieră interactivă, sub formă de training, de terapie cognitivă sau ocupațională, acestea sunt proiectate minuțios, având la baza un scenariu bine structurat, în funcție de vârsta și necesitățile participanților, presupunând prezentări de informații, realizarea de sarcini, discuții tematice (”Arta alimentației sănătoase”, „Dezvoltare personală”, ”Efectele utilizării mediului online” etc.). Cele mai populare sunt activitățile sportive (tenis de masă, badminton, fotbal, volei, etc.), desfășurate atât în aer liber, cât și spațiu închis, care au menirea de a contribui la promovarea culturii fizice și a sportului, a modului sănătos de viață, precum și la dezvoltarea încrederii de sine, a spiritului competitiv și de echipă.
În SSO beneficiarii își pot petrece timpul liber jucând șah sau jocuri intelectuale; citind o carte din biblioteca pusă la dispoziție (care numără peste 200 de titluri); vizionând emisiuni TV, desene animate și filme; utilizând calculatoarele din dotare pentru informare și studiu; au posibilitatea de a comunica cu semenii și a lega prietenii.
Echipa locală de proiect a organizat și o excursie la Muzeul raional de istorie și etnografie, în vederea familiarizării cu istoria, cultura, valorile și tradițiile locale. De asemenea, refugiații ucraineni au vizitat Secția raională pentru situații excepționale, unde a fost desfășurată o discuție pe marginea conceptului de ”situație de risc” și a modalităților de acțiune în cazul acesteia. Ei au mai avut parte de o întâlnire cu reprezentanți ai Direcției pentru ocuparea forței de muncă, în cadrul căreia au fost abordate chestiuni privind ghidarea în carieră și angajarea în câmpul muncii.
Nivelul de implicare a beneficiarilor în activitățile SSO Nisporeni este în creștere, deoarece acestea le oferă multiple oportunități de dezvoltare și de socializare. În plus, interacționând zi de zi și stabilind relații amicale, aceștia au reușit să creeze o comunitate.