Școala de vară „Competențele sociale în școala viitorului”
În perioada 21-24 august, participând la Școala de vară cu genericul ”Competențele sociale în școala viitorului”, 20 de cadre didactice și manageriale de pe ambele maluri ale Nistrului au trăit o experiență inedită. Evenimentul, parte a proiectului ”Platforma EDUCAȚIE”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD Moldova, în parteneriat cu Centrul Educațional PRO DIDACTICA și Centrul Educațional ”Razvitie” din Tiraspol, a avut loc la Centrul de reabilitare socio-psihologică a copiilor cu CES din Dubăsari.
Școala de vară a avut un program bogat în activități, care au fost facilitate de formatori cu o vastă experiență în domeniu – Elena CREANGĂ, expert malul drept al Nistrului, și Svetlana TURCEAC, expert malul stâng. Agenda a inclus câteva sesiuni de instruire axate pe abordarea următoarelor subiecte: ”Conceptul de soft skills/competențe sociale și relația lor cu rezultatele învățării transversale (meta-subiecte). Top 10 competențe sociale în activitatea profesorului”; ”Autoevaluarea abilităților soft ale profesorului”; ”Abilități de comunicare. Abilitatea de a se prezenta, abilitatea de a prezenta o idee sau un proiect și abilitatea de a fi un interlocutor interesant. Dezvoltarea abilităților de comunicare ale profesorilor. Recomandări practice pentru dezvoltarea abilităților de comunicare ale elevilor”; ”Capacitatea de ascultare activă”; ”Capacitatea de a-și asuma responsabilitatea”; ”Creativitate și gândirea analitică și critică”; ”Capacitatea de a stabili și a atinge obiective”; ”Inteligența emoțională”; ”Poziție de viață activă și atitudine emoțională pozitivă”; ”Rezolvarea conflictelor” etc.
O nota aparte a evenimentului a constituit-o vizitarea Cetății Tighina, unul dintre obiectivele emblematice ale patrimoniului cultural național, restaurat cu sprijinul programului UE „Măsuri de promovare a încrederii”.
Participanții la școala de vară s-au implicat cu mult entuziasm și responsabilitate în demersurile propuse, manifestând un interes sporit pentru tematica în discuție. Formarea unor competențe necesare activității în sala de clasă, dar și în viața de zi cu zi a fost însoțită de un schimb important de experiență, creând oportunități pentru o colaborare de lungă durată dintre reprezentanții școlii de pe ambele maluri ale Nistrului.