”Inițiativa de sprijinire a refugiaților” a deschis cel de-al cincilea spațiu sigur
Centrul Educațional PRO DIDACTICA și Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) au lansat, în parteneriat, un nou Spațiu Sigur, în cadrul ”Inițiativei de sprijinire a refugiaților”, ca parte a Răspunsului Umanitar în Republica Moldova.
Având drept gazdă Centrul Orășenesc al Tinerilor Naturaliști din Chișinău (COTN), ușile Spațiului vor fi deschise pentru refugiații din Ucraina (copii, adolescenți, tineri, femei și vârstnici), în vederea facilitării recuperării și integrării lor psihosociale, dar și pentru comunitarii din zonă interesați de oferta sa de servicii.
Spațiul Sigur a fost renovat și înzestrat cu toate cele necesare desfășurării de activități de dezvoltare a deprindrilor de viață, de consiliere de specialitate, de învățare (inclusiv la distanță), de socializare și de petrecere a timpului liber, într-un cadru prietenos, lipsit de riscul discriminării și de orice formă de violență. Lista dotărilor include: mobilier, laptopuri și calculatoare, televizor Smart, echipament sportiv, jocuri de masă, articole de papetărie, o bibliotecă care numără circa 250 de volume în limbile română, rusă, engleză, franceză etc. – enciclopedii, dicționare, lucrări de beletristică și de dezvoltare personală etc., pentru toate vârstele.
Programul Spațiului Sigur cuprinde activități de educație pentru un mod sănătos de viață, educație digitală, limbă română, artă teatrală, plastică și pantomimă, artă aplicativă, artă fotografică, activități sportive și de grădinărit. De asemenea, se organizează excursii la obiectivele turistice din municipiul Chișinău.
O componentă importantă a programului sunt ședințele gratuite de consiliere psihologică individuală și de grup, ședințele tematice cu specialiști pentru abilitarea tinerilor și adulților de a lua decizii corecte privind sănătatea lor sexuală și reproductivă și cunoașterea drepturilor aferente domeniului, planificarea familială și metodele moderne de contracepție, prevenirea infectării cu HIV și cu alte boli cu transmitere sexuală, cultivarea unui comportament de solicitare a îngrijirilor medicale și de protejare a propriei sănătăți etc.
La întocmirea ofertei de servicii s-a ținut cont de vârsta, interesele și, în primul rând, de nevoile beneficiarilor, reieșind din obiectivul principal al ”Inițiativei de sprijinire a refugiaților”: de a sprijini integrarea refugiaților ucraineni prin dezvoltarea deprinderilor de viață și acces la educație pentru sănătate, prevenirea violenței în bază de gen, edificarea rezilienței emoționale, referirea la servicii de sănătate reproductivă, promovarea bunăstării psihosociale și a incluziunii lor sociale.