Spațiile Sigure: consilierea psihologică a refugiaților
Consecințele evenimentelor la care este supusă Ucraina sunt devastatoare pentru cetățenii săi, sub toate aspectele. O parte dintre ei – copii, adolescenți, tineri, femei și persoane în etate – au fost nevoiți să ia drumul pribegiei. La locurile noi, la suferințele și emoțiile distructive trăite s-au adăugat alte provocări: contexte de viață necunoscute și dificultăți de integrare, bariere lingvistice, probleme de relaționare, crize existențiale, nesiguranța zilei de mâine… Pentru ca efectele acestei realități traumatizante să nu se agraveze sau să persiste, refugiaților le vin în ajutor specialiștii.
Consilierea psihologică este una dintre direcțiile de bază ale activității celor 5 Spații Sigure create în cadrul INIȚIATIVEI DE SPRIJINIRE A REFUGIAȚILOR, implementate de Centrul Educațional PRO DIDACTICA în parteneriat cu Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), ca parte a Răspunsului Umanitar în Republica Moldova. Echipele acestor entități – care oferă un mediu protectiv, lipsit de riscul discriminării și de orice formă de violență – au în componența lor psihologi, pregătiți pentru acordare de prim ajutor și de sprijin psihoemoțional refugiaților în cadrul unui curs de formare derulat de C.E. PRO DIDACTICA.
Programul de recuperare presupune atât ședințe de grup, cât și individuale, care durează 45-60 de minute. Instrumentul principal folosit cu adulții este discuția liberă. În cazul copiilor, adolescenților, tinerilor prevalează:
- activitățile de terapie prin artă – prin pictură, desen, modelaj etc., care favorizează exprimarea de sine și dezvoltarea personală;
- activitățile de terapie ocupațională, care se axează pe metode distractive, de socializare, pe jocuri, care sunt foarte variate și alese în funcție de vârsta participanților și scopul urmărit – de exemplu, ”Fantezia unui conflict”, ”Întoarceți foaia”, ”Harta mea personală”, ”Dac-aș fi…”, ”Harta inimii”, ”Tortul realizărilor personale”, ”Roluri personale” etc.).
De asemenea, sunt aplicate și mijloace originale, creații proprii, cum ar fi jocul de masă ”Cavalerii și prințesele zilelor noastre”, destinat celor cu vârsta de peste 10 ani, direcționat spre dezvoltarea inteligenței emoționale, pentru o mai bună adaptare a individului la nou, în toate sferele vieții.
Consilierea psihologică, care este gratuită, își propune drept scop principal de a îmbunătăți starea emoțională a refugiaților, de a-i ajuta să depășească stresul și anxietatea, de a (re)dobândi încrederea de sine, de a accepta mediul nou de trai și de activitate etc. De ea pot beneficia toți doritorii.