Educația sexuală comprehensivă a adolescenților
Proiectul „Inițiativa de sprijinire a refugiaților” a invitat personalul de bază al Spațiilor Sigure statice, lansate de C.E. PRO DIDACTICA, și mobile, lansate de Institutul de Instruire în Dezvoltare ”MilleniuM”, la o nouă rundă de formare. Trainingul a avut loc astăzi, 15 februarie, în sala de conferințe a Bernardazzi Grand Hotel.
Facilitat de formatoarele Elena CAISÂN-POPA (șef, Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor „Amigos”, Buiucani) și Veronica CUMPĂNĂ (șef, Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor „Amigos”, Botanica), activitatea și-a propus drept scop dezvoltarea competențelor necesare realizării educației sexuale cu refugiații de 10-19 ani, dar și cu semenii lor din Republica Moldova.
Educația sexuală are rolul de a ajuta generația în creștere să dobândească informații și abilități de a lua decizii corecte cu privire la sex și sănătatea sexuală nu doar în adolescență, ci și de-a lungul întregii vieți.
Pe parcursul celor 4 sesiuni de instruire, cei 20 de participanți au parcurs de o manieră interactivă, în cheia cadrului Evocare-Realizare a sensului-Reflecție-Extindere, subiecte relevante pentru domeniul respectiv:
- Adolescența: așteptări și provocări;
- Adolescența și pubertatea;
- Dezvoltarea bio-psiho-socială a adolescenţilor;
- Adolescența – vârsta schimbărilor;
- Igiena la fete și băieți. Menstruația/Poluțiile;
- Calendarul sexualităţii umane
- Elementele aparatului reproducător feminin și masculin;
- Semnele de risc la adolescenți și referirea la servicii de sănătate.
De asemenea, participanții au luat cunoștință de o clinică mobilă specială – Youth Klinic, dotată cu echipament performant, fiindu-le oferită informație despre modalitatea de funcționare a acesteia și serviciile prestate.
Proiectul „Inițiativa de sprijinire a refugiaților” este implementat de Centrul Educațional PRO DIDACTICA în parteneriat cu Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), ca parte a Răspunsului Umanitar în Republica Moldova.