Platforma ”EDUCAȚIE”: inteligența artificială – o sursă de a spori eficiența personală și profesională

Proiectul ”Platforma EDUCAȚIE” continuă să le ofere cadrelor manageriale și didactice de pe ambele maluri ale râului Nistru formarea profesională necesară digitalizării procesului instructiv-educativ din instituțiile de învățământ de la toate nivelurile.
Ieri, 3 aprilie 2025, ”Clasa Viitorului” a Universității Pedagogice de Stat ”Ion Creangă” din Chișinău a fost gazda unui nou seminar – ”Utilizarea inteligenței artificiale în educația digitală: provocări și oportunități”. Acesta a fost facilitat de dr. Veaceslav Cunev, expert în gândire sistemică și inteligență artificială, Președintele Asociației companiilor private din domeniul IT din Moldova.
Activitatea și-a propus să-i familiarizeze pe cei 90 de participanți cu câteva subiecte: ”Principalele posibilități ale ChatGPT”, ”Utilizarea Gemini și Perplexity în procesul educațional”, ”Ingineria promptă” și ”Lucrul cu asistenții AI – capacități și modalități de aplicare”.
Astfel, cursanții au abordat în detaliu modalitățile de folosire a platformei ChatGPT în planificarea lecțiilor, în generarea de suporturi de învățare și teste, în dezvoltarea competențelor digitale și a creativității elevilor. O atenție aparte a fost acordată analizei comparative a acestei platforme și a două instrumente ale inteligenței artificiale – Gemini și Perplexity, precum și potențialului lor aplicativ în raport cu practica școlară.
O sesiune de învățare a fost dedicată ingineriei prompturilor sau procesului de concepere a instrucțiunile date unui model de inteligență artificială, o abilitate a secolului al XXI-le care permite obținerea de răspunsuri precise și utile de la rețelele neuronale, economisind timp și beneficiind de resurse valoroase pentru demersurile întreprinse.
Secvența de final a seminarului a fost axată pe lucrul cu asistenții AI, care pot prelua sarcini de rutină, automatiza sarcini și sprijini învățarea personalizată. Cursanților le-a fost prezentat modul în care aceste tehnologii pot ușura volumul de muncă al profesorului și pot îmbunătăți calitatea educației.
Studiul posibilităților inteligenței artificiale devine o parte necesară a dezvoltării profesionale a pedagogului modern. Tehnologia se schimbă de la o zi la alta. De aceea, pentru a ține pasul cu ea, pentru a face educația mai flexibilă, mai eficientă și mai interesantă pentru elevi, profesorii trebuie să-și dezvolte continuu competențele digitale.
Activitatea este parte a proiectului ”Platforma EDUCAȚIE” al programului Uniunii Europene ”Măsuri de promovare a încrederii”, implementat de PNUD Moldova, în parteneriat cu Centrul Educațional PRO DIDACTICA și Centrul Educațional RAZVITIE, Tiraspol.












