Spațiul Sigur din Criuleni: emoțiile, sentimentele și relațiile interpersonale în adolescență

Adolescența este o etapă importantă în viața unui individ, fiind caracterizată prin schimbări fizice, hormonale și sociale majore. Este o perioadă în caresunt experimentate numeroase emoții și sentimente, iar abilitatea de a le recunoaște, a le înțelege și a le gestiona are un rol deosebit în bunăstarea emoțională și în relațiile cu cei din jur. Acesta a fost mesajul adresat participanților la sesiunea de informare ”Relații interpersonale dintre adolescenți. Emoțiile și sentimentele”. Activitatea, desfășurată de Spațiul Sigur din Criuleni cu un grup de beneficiari de 15-17 ani, reprezentanți ai comunității refugiaților ucraineni și ai comunității gazdă, și-a propus să contribuie la dezvoltarea dexterității de recunoaștere a propriilor trăiri emoționale și de autoreglare a acestora, la sporirea nivelului de conștientizare a emoțiilor și a comportamentelor asociate, pentru o mai mare încredere de sine și o mai bună adaptabilitate la diverse situații, pentru comunicare eficientă și relaționare armonioasă, pentru sănătate mintală.
Scenariul activității a inclus prelegeri, sesiuni de discuții, jocuri, exerciții, axate pe abordări adaptate vârstei și nevoilor participanților. Astfel, conceptele de ”emoție”, ”sentiment” și ”relație” au fost definite cu ajutorul desenului animat „Emoțiile și sentimentele” (https://www.youtube.com/watch?v=rDMqOI_Ti0M). După vizionare, adolescenții au răspuns la o serie de întrebări la subiect, stabilind tipurile și trăsăturile emoțiilor și sentimentelor, felul în care sunt generate și exprimate acestea, modul în care influențează comportamentul uman. Ei au adus exemple din propria experiență, prezentând reacții în cazul unor trăiri pozitive, dar și negative, de rând cu soluții și resurse ce ar putea contribui la depășirea acestora. Informația despre cele 3 concepte a fost sistematizată cu ajutorul jocurilor „Cum sunt eu astăzi”, „Ghicește emoția”, ”Încrederea”, al exercițiilor „Identifică emoția” și „Reprezintă emoțiile menționate în poezie”.
Activitatea a fost marcată de multă emoție, de empatie și înțelegere, participanții implicându-se activ la toate etapele, expunându-și deschis părerea despre stările emoționale pe care le au și despre relațiile cu semenii și adulții, inclusiv din Centrul de Plasament. În final, ei au recunoscut că s-au convins de faptul că pot învăța să-și gestioneze emoțiile, pentru a-și îmbunătăți condiția emoțională și a construi o stimă de sine sănătoasă.
Activitatea a avut loc în cadrul proiectului ”Inițiativa de sprijinire a persoanelor refugiate”, implementat de Centrul Educațional PRO DIDACTICA, în parteneriat cu Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), ca parte a Răspunsului Umanitar în Republica Moldova.




