Împuternicirea femeilor refugiate: lansarea unui program de microcalificare la meseria Bucătar

Astăzi, 1 octombrie curent, la Centrul de Excelență în Servicii și Prelucrarea Alimentelor din Bălți (CESPA) a fost lansat programul de calificare parțială (microcalificare) ”Bucătar/bucătăreasă”. Acesta este destinat tinerelor și femeilor ucrainene refugiate stabilite cu traiul în zona de nord a Republicii Moldova, precum și reprezentantelor populației vulnerabile din comunitățile gazdă.
La eveniment, desfășurat de ”Inițiativa de sprijinire a persoanelor refugiate”, componenta ”Împuternicirea femeilor”, au participat membri ai echipei de implementare a proiectului, cadre didactice și elevi ai CESPA, cele 15 cursante. Lilia Nahaba, coordonatoarea proiectului (Centrul Educațional PRO DIDACTICA), și Silvia Proțiuc, directoarea CESPA, au salutat acest efort de capacitare a beneficiarelor prin formare profesională, efort direcționat spre o mai eficientă inserție în câmpul muncii și în societate, spre asigurarea independenței financiare.
Programul de calificare parțială (microcalificare) ”Bucătar/bucătăreasă” a fost inclus în oferta cursurilor de formare continuă de scurtă durată a CESPA, instituție consacrată în domeniul învățământului profesional tehnic, care posedă o infrastructură modernă și resurse umane calificate, precum și o cultură organizațională colaborativă, demonstrând flexibilitate și promptitudine în a răspunde necesităților pieței muncii. Programul, adaptat la nevoile de formare ale beneficiarelor, va fi realizat, offline și online, în perioada septembrie-decembrie 2025. Acesta cuprinde 7 module (”Prelucrarea primară a legumelor, ciupercilor și fructelor”, ”Prepararea supelor”, ”Prepararea sosurilor și garniturilor”, ”Prepararea bucatelor din pește”, ”Prepararea bucatelor din carne”, ”Prepararea bucatelor reci/gustărilor”, ”Prepararea produselor din aluat”), care vor contribui la formarea de competențe specifice meseriei, pentru angajare pe piața muncii sau deschiderea unei afaceri. La absolvire, celor 15 cursante le va fi înmânat Certificat de formare profesională, eliberat de Centrul Tehnologii Informaționale și Comunicaționale în Educație, aprobat de Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova. De asemenea, acestora le va fi donat câte un set de instrumente profesionale de bază. Calificarea obținută le va permite beneficiarelor să activeze în calitate de bucătar, ajutor de bucătar, preparator semipreparate alimentare, preparator semipreparate din carne în unități de alimentație publică de diverse categorii (restaurante, cafenele, baruri, cantine), precum și în secții specializate din întreprinderile industriei alimentare.
Microcalificările sunt certificări care atestă dobândirea unui set de competențe specifice prin programe de formare de scurtă durată, conform standardelor unice de calificare și de asigurare a calității, pentru un anumit nivel al Cadrului Național al Calificărilor, cu eliberarea unui certificat de competență profesională (microcertificat). Acestea creează condiții și posibilități pentru a face învățarea pe parcursul întregii vieți mai accesibilă și flexibilă, pentru a ajuta oamenii să reacționeze prompt și să se adapteze rapid la schimbările sociale, economice și tehnologice.
Proiectul ”Inițiativa de sprijinire a persoanelor refugiate” este implementat de Centrul Educațional PRO DIDACTICA, în parteneriat cu Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), ca parte a Răspunsului Umanitar în Republica Moldova.






