CMVEA din Brătușeni: vizită de studiu la ”Esculap-Vet” SRL
Clinica veterinară „Esculap-Vet” SRL din mun. Chișinău a găzduit vizita de studiu a 20 de elevi din grupele V-1831 și V-1832 ale Colegiului de Medicină Veterinară și Economie Agrară din Brătușeni, raionul Edineț. Aceasta a avut drept scop studierea echipamentelor şi a tehnologiilor moderne de diagnosticare, tratare și profilaxie a bolilor de animale, întru îmbunătățirea competențelor profesionale ale viitorilor veterinari.
În cadrul vizitei, elevii au fost familiarizați cu echipamente moderne de diagnostic și cu modalități de utilizare a acestora, precum și cu noi metode de tratare a animalelor. Ei au văzut la fața locului ce înseamnă o clinică veterinară, cum este structurată și dotată. Colaboratorii clinicii le-au prezentat cabinetul de diagnostic, laboratorul, sala de operație, le-au descris procedurile efectuate în fiecare încăpere și menirea echipamentului din dotare; le-au demonstrat sau le-au explicat cum se lucrează cu aparatul de radiografie și cel de ultrasonografie, endoscopul, aparatul pentru cercetarea vaselor sangvine, instrumentele chirurgicale, aparatul pentru absorbția sângelui în timpul intervențiilor chirurgicale, lămpile bactericide, aparatele pentru fizioterapie etc., care permit realizarea unor investigații și analize complexe, pentru stabilirea cu precizie a bolilor la animale.
Contactul direct cu specialiști din domeniul medicinei veterinare, viitorii colegi de branșă, a fost, în opinia elevilor, o experiență cu impact asupra devenirii lor profesionale.
Vizita de studiu, organizată în cadrul proiectului Uniunii Europene ”DevRAM”, Partea I, face parte din acțiunile de orientare în carieră și are drept scop întărirea parteneriatului dintre sistemul de învățământ profesional tehnic agricol și mediul de afaceri, creșterea prestigiului specialităților din domeniul agroalimentar în rândul tinerilor, sporirea șanselor de angajare sau de recrutare a acestora în câmpul muncii.
Susţine educaţia agricolă!
Proiectul Uniunii Europene ”Dezvoltarea zonelor rurale în Republica Moldova” (DevRAM), Partea I. ”Creşterea competitivităţii sectorului agroalimentar prin integrarea acestuia în lanţurile valorice interne şi globale, în special a sectorului culturii de soia”, implementat de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare, în parteneriat cu Centrul Educaţional PRO DIDACTICA şi Asociaţia Internaţională Donau Soja (Austria), îşi propune să contribuie la sporirea capacităţii de afirmare a sectorului pe piaţa internă şi externă, precum şi la fortificarea capacităţii instituţiilor din învăţământul profesional tehnic din domeniul agroalimentar şi completează componenta Moldovei în cadrul Parteneriatului Strategic organizat la nivel regional între CAD şi Donau Soja, care sprijină construirea unor lanţuri valorice durabile şi incluzive pentru soia ecologică şi nemodificată genetic în Bosnia şi Herţegovina, Serbia, Moldova şi Ucraina.