CTA Soroca: vizite de studiu la SA ”MOLDAGROTEHNICA” și SRL ”DIMILITA-REX”
Vizitele de studiu la întreprinderi din domeniul agroalimentar, organizate în cadrul proiectului Uniunii Europene ”DevRAM”, Partea I” pentru elevii din învățământul profesional tehnic de profil, sunt pe ultima sută de metri. Acestea se înscriu în acțiunile de orientare în carieră ale proiectului și țintesc familiarizarea tinerilor cu specificul funcționării entităților economice, cu inovațiile din domeniu și tehnologiile avansate, cu utilajul și echipamentul din dotare, cu etapele înființării și gestionării unei afaceri. De asemenea, urmăresc să întărească colaborarea dintre mediul educațional și cel antreprenorial, să crească atractivitatea profesiilor agricole, să sporească șansele de angajare sau de recrutare a tinerilor specialiști în câmpul muncii.
La sfârșit de mai, grupa MA 4/1 a Colegiului Tehnic Agricol din Soroca a beneficiat de două vizite de studiu. Prima, la care au participat 22 de elevi, a avut loc la o companie producătoare de mașini și dispozitive pentru complexul agroindustrial – SA ”MOLDAGROTEHNICA” din Bălți. Cea de-a doua s-a desfășurat cu participarea a 12 elevi, gazda ei fiind SRL ”DIMILITA-REX” din s. Larga, r. Briceni. Această firmă agricolă are drept direcție de activitate cultivarea cerealelor, a plantelor leguminoase și producătoare de semințe, a oleaginoaselor.
Interacțiune cu reprezentanții sferei de producere și-a lăsat amprenta asupra viitorilor mecanici tehnicieni. Tururile întreprinderilor, însoțite de prezentări detaliate despre procesul de producție și operațiunile pe care le implică, ”instrumentele inteligente” folosite, produsele fabricate și comercializarea lor pe piață, tehnologiile mecanizate utilizate la cultivarea cerealelor, discuțiile pe subiecte de interes profesional au însemnat pentru ei o experiență cu bătaie lungă.
Susţine educaţia agricolă!
Proiectul Uniunii Europene ”Dezvoltarea zonelor rurale în Republica Moldova” (DevRAM), Partea I. ”Creşterea competitivităţii sectorului agroalimentar prin integrarea acestuia în lanţurile valorice interne şi globale, în special a sectorului culturii de soia”, implementat de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare, în parteneriat cu Centrul Educaţional PRO DIDACTICA şi Asociaţia Internaţională Donau Soja (Austria), îşi propune să contribuie la sporirea capacităţii de afirmare a sectorului pe piaţa internă şi externă, precum şi la fortificarea capacităţii instituţiilor din învăţământul profesional tehnic din domeniul agroalimentar şi completează componenta Moldovei în cadrul Parteneriatului Strategic organizat la nivel regional între CAD şi Donau Soja, care sprijină construirea unor lanţuri valorice durabile şi incluzive pentru soia ecologică şi nemodificată genetic în Bosnia şi Herţegovina, Serbia, Moldova şi Ucraina.