EVENIMENTE DE PROMOVARE ȘI EXTINDERE A CULTURII BUNEI VECINĂTĂȚI ÎN CLASELE PRIMARE
În 26 decembrie, peste 50 de cadre didactice preuniversitare (învățători și directori adjuncți) din raionul Ștefan Vodă au participat la seminare metodice de promovare a educației interculturale prin Cultura bunei vecinătăți. Învățătorii au luat cunoștință în detalii de specificul disciplinei opționale în cauză, inclusiv de posibilitățile de utilizare a suportului didactic disponibil pe platforma www.red.prodidactica.md la alte discipline școlare – științe, istorie, educație moral-spirituală, dezvoltare personală, muzică. Specialiștii responsabili de la DGE – doamnele Val-na SÂNCHETRU și Em. TUDOREAN s-au implicat cu maximă responsabilitate în motivarea personalului didactic vizavi de importanța educației interculturale în spiritul păcii, a promovării educației prin intermediul proiectelor, dar și a valorificării suporturilor audio-vizuale în procesul didactic. Formatorii A. TOMIȚĂ și V. POSTICĂ au creat o atmosferă prietenoasă de învățare și dezvoltare profesională, stimulând curajul de inovare și abordare interactivă a conținuturilor curriculare.
* * *
La 27 decembrie, în incinta C.E. PRO DIDACTICA a avut loc conferința de bilanț al proiectului ”Extinderea implementării disciplinei opționale ”Cultura bunei vecinătăți” în clasele primare”, sprijinit de GPPAC și Non-Violence International cu participarea a 25 de cadre didactice din 22 de raioane, printre care, 10 reprezentanți ai Direcțiilor raionale și municipale de învățământ. Cuvântul de salut, însoțit de o prezentare succintă a situației implementării disciplinei la ora actuală, pe ambele maluri ale Nistrului, a fost rostit de dna A. NIKITCENKO, consultant principal, Ministerul Educaţiei, Culturii și Cercetării. Dna V. GORAȘ-POSTICĂ a enunțat rezultate activităților proiectului pentru anul 2019, iar dna D. STATE, învăţătoare, director-adjunct, LT ”Columna” din Chişinău, expert-autor a facilitat în mod original o secvență formativă în domeniul educației interculturale, dar a provocat și mici dezbateri pe marginea bunelor practici de implementare a disciplinei în raioane, pe parcursul a ultimilor 7 ani, inclusiv a oportunităților de extindere și diseminare a rezultatelor obținute deja.
În anul următor, cadrele didactice interesate de disciplina opțională ”Cultura bunei vecinătăți” vor beneficia de un Ghid metodologic, în variantă tipărită și electronică, elaborat de autorii sus-numiți, care insistă asupra predării mono-disciplinare a ”Culturii bunei vecinătăți”, dar și infuzionale, la alte obiecte școlare.