Programul național „Investim în profesori”, ediția 2024
Centrul Educațional PRO DIDACTICA a încheiat seria de instruiri derulate în cadrul Programului național Investim în profesori, susținut financiar de Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova. Programul și-a propus să răspundă nevoilor actuale de pregătire profesională continuă ale cadrelor din învățământ, oferind baza teoretică și practică necesară formării competențelor specifice domeniului psihopedagogic.
La activitățile desfășurate de echipa Centrului în perioada octombrie-decembrie curent au participat 179 de cadre manageriale și didactice din 7 instituții de învățământ general din raionul Ialoveni: LT Petre Ștefănucă din or. Ialoveni; LT Olimp, Costești; LT Zîmbreni; Gimnaziul Mitropolit Gurie Grosu, Nimoreni; LT Ruseștii Noi; LT Ion Suruceanu, Suruceni; LT Dimitrie Cantemir, Văsieni.
Pe parcursul celor 300 de ore de training, de activități de studiu individual și de mentorat, de sesiuni de follow-up, realizate cu prezență fizică (în cadrul instituțiilor de învățământ) și în format online, ghidați de circa 20 de formatori PRO DIDACTICA, cursanții au parcurs conținuturi care să conducă la îmbunătățirea calității prestației la clasă, oferite fiecărui participant atât în variantă electronică, cât și pe suport de hârtie. Modulele programului au cuprins subiecte actuale și necesare pentru buna activitate a cadrului didactic aici și acum: Cadrul normativ al activității cadrului didactic; Inteligența emoțională; Relația cadrului didactic cu elevii; Cadrul didactic și părinții elevilor: comunicare, implicare, parteneriate; Relevanța învățării; Educația incluzivă; Educație pentru democrație și integrare europeană; Formarea competențelor de prevenire și combatere a bullyingului; Integrarea și etica personalului didactic.
Sesiunile de formare au fost proiectate și realizate astfel încât să ofere un cadru propice acumulării de noi achiziții profesionale și unui schimb eficient de experiență, cât și dezbaterii unor aspecte importante legate de activitatea cadrului didactic la nivel de clasă, școală și comunitate.
Pentru activitatea de follow-up cursanții au avut de planificat schimbări ce pot fi implementate integral sau secvențial la nivel de instituție, valorificând cunoștințele și abilitățile căpătate pe parcursul studierii celor 9 module ale programului.