Spațiul Sigur Congaz: ”Bunătatea va salva lumea!

La 26 martie curent, în cadrul unei vizite de monitorizare, membrii echipei de proiect ”Inițiativa de sprijinire a persoanelor refugiate”, coordonat de Lilia Nahaba, au asistat la o activitate organizată de Spațiul Sigur Congaz. Intitulată ”Bunătatea va salva lumea!” și subordonată unei finalități majore a educației – cea ”de a învăța să trăiești împreună cu ceilalți”, aceasta a urmărit câteva scopuri: să educe beneficiarii în spiritul toleranței și al respectului pentru ceilalți; să dezvolte capacitatea de a evalua acțiunile proprii și ale celorlalți; să formeze comportamente de conviețuire într-o societate pașnică.
Participanții, 16 copii și adolescenți de 10-17 ani din rândul refugiaților ucraineni, au demonstrat interes pentru subiectul abordat. Ei s-au implicat activ și responsabil în cele câteva reprize de discuții (”Ce este bunătatea”, ”Cuvinte amabile”), în lectura și analiza poeziei ”Cireșul” de M. Isakovski și a parabolei ”Leul și șoricelul”. De asemenea, au participat cu mult entuziasm la jocurile educaționale interactive de pe agendă – ”Dacă ești bun”, ”Podul magic al bunătății”, ”Firul pe cerc” etc. Astfel, realizând sarcinile propuse, reflectând, punând întrebări, trăgând concluzii, participanții au conștientizat importanța conceptului de ”bunătate” și rolul acesteia în viața omului, și-au dezvoltat abilități de gândire, exprimare, comunicare și de lucru în grup, dar și spiritul de echipă și sentimentul de empatie față de colegi. Și nu în ultimul rând, ei și-au dezvoltat calități personale valoroase, precum bunătatea, sensibilitatea, receptivitatea, generozitatea, considerația, compasiunea.
Activitatea a reușit să dezvăluie aspectele importante ale acestei virtuți pe nume ”bunătate”; să încurajeze participanții să și-o cultive și să acționeze în conformitate cu ea, adică să fie buni și să facă fapte bune.
Activitatea ”Bunătatea va salva lumea!” face parte din seria de acțiuni ale proiectului destinate formării deprinderilor de viață.
Proiectul ”Inițiativa de sprijinire a persoanelor refugiate” este implementat de Centrul Educațional PRO DIDACTICA, în parteneriat cu Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), ca parte a Răspunsului Umanitar în Republica Moldova.


