Spațiul Sigur din Congaz: ”Suntem mulți pe glob”

Oferta de activități a Spațiilor Sigure inaugurate în cadrul proiectului ”Inițiativa de sprijinire a persoanelor refugiate” este ajustată sistematic în funcție de vârsta, nevoile și preocupările beneficiarilor: refugiați ucraineni și membri ai comunităților-gazdă.

Programul Spațiului Sigur din Congaz prevede în anul curent câteva compartimente: ”Deprinderi de viață”, ”Terapie prin artă”, ”Activități sportive” și ”Consiliere psihologică de grup și individuală”.

Săptămâna aceasta, în cadrul unei vizite de monitorizare, membrii echipei de proiect, a cărei coordonatoare este Lilia Nahaba, au asistat la o oră de terapie prin artă, desfășurată cu participarea a 17 fete și băieți de 10-16 ani. Denumită ”Suntem mulți pe glob”, activitatea și-a propus drept obiective dezvoltarea de abilități necesare unei conviețuiri pașnice, cum ar fi cele de comunicare și de relaționare eficientă între exponenții diferitelor naționalități, dar și cultivarea respectului pentru cultura celuilalt, promovarea valorilor unei societăți interculturale.

Discuția prin care a fost dat startul activității a avut ca generic ”Lumea este un loc mare și divers, în care trăiesc oameni diferiți”. Ulterior, cei prezenți au fost familiarizați cu porturile naționale ale românilor, ucrainenilor, georgienilor, romilor, găgăuzilor etc. Ei au studiat imagini cu piese ale costumelor tradiționale, au realizat desene cu acestea, au colorat, răspunzând la un șir de întrebări legate de subiect. Lucrările au constituit obiectul unei mici expoziții.

Copiii și adolescenții au manifestat un mare interes pentru temele abordate în timpul acestei ore. Ei s-au implicat cu entuziasm în realizarea sarcinilor, dând dovadă de multă creativitate, desenele  fiind foarte luminoase și variate.

Dincolo de rezultatele ”palpabile” ale activității – cunoștințele dobândite și desenele realizate – au fost emoțiile pozitive ale  participanților, ceea ce a permis crearea unei atmosfere prietenoase și trăirea unei experiențe sociale benefice.

Proiectul ”Inițiativa de sprijinire a persoanelor refugiate” este implementat de Centrul Educațional PRO DIDACTICA, în parteneriat cu Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), ca parte a Răspunsului Umanitar în Republica Moldova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *