Spațiul Sigur al Centrului Orășenesc al Tinerilor Naturaliști din Chișinău
Grație ”Inițiativei de sprijinire a refugiaților”, ca parte a Răspunsului Umanitar în Republica Moldova, ucrainenii cazați în centrele de plasament din sectorul Botanica al capitalei, dar și din alte cartiere, se bucură de serviciile Spațiului Sigur al Centrului Orășenesc al Tinerilor Naturaliști (COTN). Deschis de Centrul Educațional PRO DIDACTICA în parteneriat cu Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), de aproape un an, acesta acordă sprijin în acțiunea de recuperare și integrare psihosocială a copiilor, adolescenților, tinerilor, adulților refugiați, prin dezvoltarea deprinderilor de viață, prevenirea violenței în bază de gen, edificarea rezilienței emoționale, promovarea bunăstării psihosociale și a incluziunii sociale.
Conceput ca un mediu lipsit de discriminare și violență, Spațiul Sigur s-a transformat într-o zonă de învățare, de socializare și de petrecere a timpului liber ”împreună”, un loc care le transmite beneficiarilor săi un sentiment de stabilitate și normalitate, care îi face să privească mai încrezători spre viitor. Este un loc preferat și de mulți locuitori ai municipiului, care vin aici pentru a participa la activități educaționale și recreative, pentru a interacționa cu cei de o vârstă. Echipamentul său digital și sportiv, biblioteca și jocurile, articolele de papetărie etc. cu care a fost dotat la deschidere sunt completate periodic; de asemenea, refugiații sunt asigurați sistematic cu produse de igienă personală.
Oferta de servicii a Spațiului Sigur COTN a luat în calcul nevoile, interesele și vârsta beneficiarilor, acoperind o arie extinsă de ocupații. Ajungând într-un nou mediu lingvistic, refugiații au nevoie de noi abilități lingvistice, pentru inserție pe piața muncii și comunicare curentă. Prin urmare, studierea limbii române a constituit o prioritate a programului de activități. Deprinderi de viață este direcționată spre abilitarea tinerilor și adulților de a lua decizii legate de sănătatea lor sexuală și reproductivă, planificarea familială și metodele de contracepție, prevenirea infectării cu HIV și cu alte boli cu transmitere sexuală, cultivarea unui comportament de solicitare a îngrijirilor medicale și de protejare a propriei sănătăți etc. Activitățile sportive, Alfabetizarea digitală, Modul sănătos de viață, Arta aplicativă și Arta teatrală sunt alte poziții ale programului.
Nu lipsește din grilă consilierea psihologică: ședințele de grup au loc regulat, iar cele individuale – la solicitare.
Buna funcționare a unei entități se datorează mai multor factori, nu în ultimul rând oamenilor care o reprezintă. În context, e de menționat implicarea corpului managerial al COTN în administrarea Spațiului Sigur; a membrilor echipei locale de proiect, din a cărei componență face parte și o psihologă din rândul refugiaților – un exemplu de succes de integrare profesională și personală; a coordonatoarele de proiect – Natalia Grâu (UNFPA) și Lilia Nahaba (CEPD), care efectuează sistematic vizite de monitorizare; a voluntarilor.