Inițiativa de sprijinire a refugiaților: formare continuă în domeniul sănătății mintale și al dezvoltării adolescenților

”Dezvoltarea bio-psiho-sexuală la adolescenți” este modulul predat în perioada 23-24 septembrie curent în cadrul programului complex desfășurat de Centrul Educațional PRO DIDACTICA pentru personalul-cheie al Spațiilor Sigure Statice și Mobile lansate cu suportul proiectului ”Inițiativa de sprijinire a refugiaților”, inclusiv al celor coordonate de Asociația Obștească ”Homecare” și ONG-ul ”HelpAge”.

Organizat în format offline, la Hotelul Villa Verde, trainingul a fost facilitat de Elena CAISÂN-POPA (șef, Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor ”Amigos”, Buiucani) și Veronica CUMPĂNĂ (șef, Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor ”Amigos”, Botanica). Instruirea a întrunit 30 de participanți – coordonatori locali, psihologi, lucrători de tineret și voluntari din 16 Spații Sigure, în vederea dezvoltării competențelor profesionale în domeniul sănătății mintale și particularităților bio-sexuale ale adolescenților, necesare lucrului cu adolescenți și tineri din rândul refugiaților ucraineni și al comunităților-gazdă.

Rugați în debutul activității să spună care le sunt așteptările de la această secvență de învățare, cursanții au menționat următoarele: informații noi, actualizate; suport profesionist; materiale didactice (inclusiv fișiere, produse video etc.) pentru utilizare în lucrul cu beneficiarii; strategii didactice moderne și modele de aplicare a acestora etc.

Având drept motto ”Adolescența – vârsta schimbărilor”, scenariul trainingului s-a bazat pe: definirea termenului de ”sănătate mintală”; identificarea măsurilor de diminuare a stresului și restabilirea echilibrului emoțional; recunoașterea simptomelor unei persoane în situații de risc; explicarea pașilor care urmează a fi întreprinși în cazuri de risc – toate abordate cu referire la adolescenți. Ziua a doua a instruirii a fost dedicată discuțiilor despre particularitățile biologice ale vârstei adolescentine. Participanții au abordat semnele adolescenței precoce și tardive, elementele igienei personale și menstruale, specificul relațiilor în perioada adolescențină, dar și comportamentul sexual responsabil adoptat de adolescenți. Totodată, un accent deosebit a fost pus pe serviciile de suport profesionist și referire destinate tuturor adolescenților/tinerilor.

Activitatea  a avut loc în cadrul proiectului ”Inițiativa  de sprijinire a refugiaților”, implementat de Centrul Educațional PRO DIDACTICA, în parteneriat cu Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA)”, ca parte a Răspunsului Umanitar în Republica Moldova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *