Platforma EDUCAȚIE: Nevoi și perspective privind dezvoltarea competențelor digitale ale profesorilor

În contextul acțiunilor de pregătire a cadrelor manageriale și didactice din sistemul de învățământ de pe ambele maluri ale râului Nistru pentru digitalizarea procesului instructiv-educativ, Platforma EDUCAȚIE a desfășurat o nouă secvență de formare continuă. În data de 26 septembrie curent, 49 de cadre didactice și studenți viitori pedagogi au participat la seminarul tematic ”Dezvoltarea competențelor digitale ale profesorilor: nevoi și perspective”. Realizat în format hibrid, adunând 28 de cursanți în regim online și 21 – în regim offline, acesta a fost facilitat de formatorii Daniela Munca-Aftenev și Valeriu Gorincioi.

Activitatea a avut ca punct de reper cadrul de competențe DigCompEdu, aprobat de Ministerul Educației și Cercetării, care pune la dispoziția corpului didactic de la toate treptele un model de progres pentru formarea celor 22 de competențe digitale cheie, începând cu asimilarea de informații și formarea practicilor digitale de bază, continuând cu aplicarea, dezvoltarea și structurarea practicilor digitale și terminând cu transmiterea cunoștințelor către alți profesori și crearea de practici noi.

Pe parcursul instruirii, accentul a fost pus pe modalități de valorificare optimă a potențialului tehnologiilor digitale în elaborarea strategiilor didactice centrate pe elev și aplicarea cu succes a acestora la clasă, pe dezvoltarea competențelor necesare elaborării și partajării eficiente și responsabile a resurselor digitale în procesul de predare-învățare-evaluare, în interacțiunile profesionale, pentru dezvoltare profesională. Cursanților le-au fost propuse spre reflecție o serie de proiecte educaționale cu integrarea TIC și studii de caz, care au fost însoțite de realizarea de sarcini de lucru interactiv, exerciții, analize.

Activitatea a avut loc în cadrul proiectului Platforma EDUCAȚIE, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD Moldova, în parteneriat cu Centrul Educațional PRO DIDACTICA, Chișinău, și Centrul Educațional RAZVITIE, Tiraspol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *