Spațiul Sigur din Criuleni: pentru securitate în mediul online

Spațiile Sigure Mobile (SSM), care au menirea de a împuternici tinerii refugiați ucraineni din Republica Moldova și semenii lor din localitățile gazdă, mai ales din zonele rurale îndepărtate, prin informare și formare, au o ofertă de activități diversă și bogată, inclusiv privind educația pentru drepturile omului, prevenirea violenței în bază de gen (VBG), promovarea egalității de gen și a normelor sociale echitabile, susținerea participării la viața comunității etc.

Recent, echipa mobilă a Centrului de Resurse pentru Tineri ”UNIT” din Criuleni a organizat în Liceul Mereni, Anenii Noi, o activitate nonformală cu caracter interactiv, în care au fost implicați 20 de elevi din clasele liceale. Aceasta a avut în atenție hărțuirea sexuală în mediul online – un subiect de maximă importanță într-o eră a tehnologiilor informaționale, când comunicarea prin intermediului rețelei Internet, mai cu seamă în rândul tinerei generații, este la ordinea zilei. Aceasta, pe lângă multiple beneficii și avantaje, comportă și o serie de riscuri, inclusiv o serie de comportamente verbale și nonverbale intimidante, care atentează la demnitatea unei persoane și care au o răspândire tot mai largă − mesaje abuzive și nedorite, avansuri inadecvate/ofensatoare, amenințări etc. Pentru a contribui la prevenirea și contracararea fenomenului, într-o atmosferă deschisă și prietenoasă, facilitatorii au discutat cu adolescenții despre formele hărțuirii/abuzului sexual în mediul online și despre situații de încălcare a vieții private, au identificat și au conștientizat efectele negative ale plasării unor informații, video, imagini cu caracter personal etc. În final, participanții au stabilit și o serie de acțiuni în vederea gestionării conținuturilor publicate, pentru a se simți mai sigur în mediul online.

Activitatea a avut loc în cadrul proiectului ”Inițiativa  de sprijinire a refugiaților”, implementat de Centrul Educațional PRO DIDACTICA, în parteneriat cu Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) ”, ca parte a Răspunsului Umanitar în Republica Moldova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *