Inițiative europene de re-animare a educației adulților din perspectiva BILDUNG
Pe 1-2 iunie curent, în orașul Gent din Regatul Belgiei, s-a desfășurat a patra întâlnire a membrilor echipei din proiectul european Erasmus+ – BILDUNG – „Construirea sistemelor incluzive de învățare pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea unei înțelegeri europene a Bildung-ului pentru generațiile viitoare”. – https://eaea.org/project/bildung/. Dna prof. univ. V. GORAȘ-POSTICĂ, expert-cercetător în promovarea inițiativei date în Republica Moldova, a participat ca membră a echipei de elaborare a produsul intelectual 4 – Dezvoltare durabilă și Bildung. Amintim că Bildung promovează o educație care vizează toate aspectele dezvoltării indivizilor, comunităților și societăților, inclusiv dimensiuni etice, emoționale și științifice, integrate holistic. Prin aceasta, Bildung fortifică democrația, îi învață pe indivizi cum să fie cetățeni activi și îi pregătește pentru provocările care, deși sunt gestionate de state naționale, sunt trăite în mod singular de fiecare individ.
Întrunirea a început cu dezbateri pe marginea unei publicații din presa internațională cu referire la abordarea critică a Bildung-ului în proiectul dat, cu contraargumente pe marginea relevanței actualizate și contextualizate a cercetărilor și colectarea de bune practici de educație a adulților în domenii cheie, precum democrația, digitalizarea, dezvoltarea durabilă și abilitățile elementare.
Membrii grupurilor internaționale de lucru din țări precum Belgia, Elveția, Estonia, Finlanda, Germania, Grecia, Irlanda, Moldova, Spania au prezentat și au dezbătut rezultatele obținute prin elaborarea a cinci produse intelectuale, ce vor fi diseminate la scară largă pentru re-animarea diferitor domenii de educație a adulților.
Vizita la Consiliul Municipal din Gent ne-a familiarizat cu experiențe avansate de educație a adulților din oraș. Oficialii au recunoscut din start că întreaga municipalitate este afectată la moment de inflație și de creșterea prețurilor, dar istoria seculară îi obligă să muncească pentru și împreună cu toți locuitorii ca să își creeze prezent asigurat și viitor sustenabil. S-a evidențiat necesitatea schimbării mentalității comune, a educării consumatorului pentru care muncesc împreună cu sectorul asociativ (un funcționar local este responsabil de parteneriatul cu ONG-urile din oraș).
Experiența prezentată în detalii de reprezentanții Consiliului municipal Gent s-a referit la o practică avansată, inițiată în 2005 de către Departamentul de management al solidarității internaționale – Târgurile de modă, de produse alimentare și de produse TIC– www.gentfairtraide.be. De atunci orașul Gent, al treilea ca mărime din Belgia, a câștigat numele de orașul târgurilor, sprijinite și organizate de o rețea complexă de voluntari, funcționari publici, experți și antreprenori. Strategiile principale de activitate sunt trei: sprijinul inovatorilor/pionierilor; conducerea prin exemple bune, procurări sustenabile și promovarea stilului de viață durabil și etic.
În 2024, orașul Gent va deveni capitala europeana a tineretului, recunoscându-se că orașul străvechi este și unul care prietenos tinerilor, fiind recunoscut în Belgia ca oraș universitar, deschis pentru cooperări internaționale, inclusiv cu Republica Moldova.
În final, invităm reprezentanții mediului academic, dar și practicienii, să ”viziteze” în mod reflexiv, de manieră pragmatică dimensiunile Bildungului: https://drive.google.com/drive/folders/1YBBFjlY5xhiL-Og2vmdX7RaosqHggwWz, dar și să le valorifice în varii contexte de educație a adulților.