MASA ROTUNDĂ: COLABORAREA EDUCAŢIONALĂ CU POLONIA: EXPERIENŢE ŞI OPORTUNITĂŢI

pol5Pe 2 decembrie curent, echipa Centrulului Educaţional PRO DIDACTICA a organizat o masă rotundă cu genericul „Colaborarea educaţională cu Polonia: experienţe şi oportunităţi”, care a constituit un bilanţ al unie consistente şi valoroase vizite de studiu efectuate în Polonia de către un grup de formatori ai Centrului, reperezentanţi ai diverselor instituţii de învăţămînt din ţară.Vizita a fost organizată în perioada 14-20 noiembrie, la iniţiativa Colegiului Europei de Est, sprijinit de Fundaţia Polono-Americană a Libertăţii, Programul „Study Tours to Poland”, coordonator Lena Prusinowska.

După cuvîntul de salut, însoţit de unele referinţe pe marginea vizitei, din partea dnei Rima Bezede directorului executiv al Centrului, dna Lilia Nahaba, coordonatoarea proiectului dat, a analizat obiectivele trasate şi realizările frumoase ale vizitei de studiu în Polonia, din perspectivă social-culturală şi profesională, care ne-a permis familiarizarea cu „bufetul suedez” al învăţămîntului polonez. Printre organizaţiile vizitate în Varşovia, Liublin şi Svidnic au fost: Liceul Public „Bednarsca”, Asociaţia Obştească a cadrelor didactice, Facultatea de Psihologie şi Filozofie Creştină de la Universitatea „Stefan Kardinal Visinski”, Federaţia Iniţiativelor în Educaţie, Centrul de perfecţionare a cadrelor didactice, Gimnaziul „Ioan Paul al II-lea” din Svidnic, Asociaţia Pedagogilor „NATAN”, Fundaţia de Iniţiative Manageriale, Parlamentul Poloniei, Biblioteca Universităţii din Varşovia etc.
La masa rotundă a participat cu un cuvînt de salut şi de încurajare pentru cooperare cu Polonia dna Ana Maria Luft, soţia ambasadorului Poloniei la Chişinău, Bogumil Luft.
Specificul sistemului de învăţămînt din Polonia, cu detalii semnificative şi relevante pentru contextul nostru, a fost prezentat de dna Tatiana Cartaleanu de la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”.
Unele referinţe pe marginea experienţei ONG-urilor educaţionale, extrapolate la realitatea noastră, au fost trecute în revistă de Viorica Goraş-Postică. Astfel, conform datelor de la cele 5 ONG-uri vizitate, numite, conform legii, asociaţii, am constat că acestea au posibilităţi şi perspective mari de activitate, fiind o expresie a democraţiei şi a pluralismului de opinie.  Marea majoritate a ONG-urilor poloneze sunt durabile, cu peste 20 de ani vechime  de activitate, peste 2 mln. de polonezi fiind implicaţi in activitatea lor. Direcţiile mari de activitate sunt similare cu ale noastre: administrare de proiecte internaţionale, în principal, donatori străini; servicii contraplată, inclusiv formare şi consultanţă. Cele mai multe fonduri le-au avut şi le au şi acum, dar în volum mai mic, de la  diferiţi donatori din SUA şi din UE. Acum sunt deschişi pentru colaborare în Europa de Sud-Est: Ucraina, Bielorusia, Moldova, Georgia etc. ONG-urile educaţionale au fiecare nişa de activitate, inovatoare, trăsături inedite de activitate: fie managerială, fie promovarea jocului – CLANZA, fie a formării în stil training – Asociaţia Profesorilor NATAN. Se comercializează o mare diversitate de materiale didactice, în sprijinul elevilor şi profesorilor. Se ajută şcolile rurale mici, care au avut pericolul de a fi închise – Federaţia de iniţiative locale – lecţii valoroase pentru noi etc.
La specificul şi diversitatea sistemului de formare continuă a cadrelor didactice, în care sunt implicate instituţiile de stat şi cele neguvernamentale s-a referit dna Rodica Solovei de la Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei.
Experienţele poloneze  cu privire la organizarea învăţămîntului la distanţă au fost abordate de dl Viorel Bocancea de la Universitatea din Tiraspol, iar unele secvenţe practice de la seminarul „Arderea profesională” au fost aplicate de dna Lia Sclifos şi dl Valeriu Gorincioi, de la Liceul Teoretic „M. Sadoveanu” de la Călăraşi.
Toţi vorbitorii au îndemnat colegii prezenţi să iniţieze colaborări cu colegii polonezi, existînd perspective mari, pentru tineri, profesori, oameni de afaceri etc. De asemenea, s-au exprimat mulţumiri pentru această şansă, din care s-a beneficiat şi din punct de vedere personal – o experienţa culturală de neuitat, dar şi profesional – învăţînd multe lucruri, pe care le vom aplica în mod creativ la noi.

În numele echipei de organizare,

Viorica Goraş-Postică
pol1 pol2 pol4

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *