Platforma Educație: pentru prevenirea cyberbullying-ului în școli
Cu ce dificultăți cauzate de tehnologie se confruntă elevii/tinerii de azi? Diferă ele de cele pe care le întâmpină părinții lor? Cum îi putem ajuta pe copii/elevi să facă față provocărilor pe care le presupune viața într-o lume tot mai conectată de Internet? Care sunt rețelele de socializare, aplicațiile preferate ale copiilor/elevilor? Ce ar trebui să știm despre tehnologiile de ultimă oră pentru a putea vorbi în cunoștință de cauză despre ele cu tinerii și pentru a interveni eficient atunci când e cazul? Care este rolul platformelor educaționale și al tehnologiei în prevenție? Sunt câteva dintre întrebările la care au răspuns astăzi, 8 noiembrie 2024, toți cei prezenți la seminarul practic ”Efectele adverse ale cyberbullying-ului și prevenirea fenomenului în școli”. Organizată cu prezență fizică (în sala de Resurse și Training PRO DIDACTICA) și online, activitatea a întrunit 65 de cadre didactice și manageriale din instituții de învățământ de pe ambele maluri ale Nistrului și a fost facilitată de formatoarele Elena CREANGĂ și Ina MORARU. Cele trei sesiuni de învățare au avut în atenție aspecte de primă importanță pentru eliminarea sau diminuarea fenomenului în rândul populației școlare: ”Introducere în cyberbullying: caracteristici, forme, efecte adverse”, ”Rolul școlii și al corpului profesoral în combaterea cyberbullying-ului” și ”Strategii de prevenire a cyberbullying-ului în școli”.
Secvențele de reflecție și discuțiile deschise au fost însoțite de realizarea unui șir de sarcini cu un pronunțat caracter aplicativ: studii de caz și exerciții privind combaterea cyberbullying-ului, construirea empatiei, rezolvarea situațiilor conflictuale în cadrul grupului, simularea comunicării pozitive în spațiul virtual etc. Întregul demers de azi a fost îndreptat spre crearea în școală a unui mediu sigur și incluziv.
Activitatea a avut loc în cadrul proiectului Platforma EDUCAȚIE, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD Moldova, în parteneriat cu Centrul Educațional PRO DIDACTICA, Chișinău, și Centrul Educațional RAZVITIE, Tiraspol.