Proiectul „Suport pentru refugiații ucraineni în Republica Moldova”: noi dotări pentru cele 9 ”DIGITALHUB”
Una dintre preocupările proiectului ”Suport pentru refugiații ucraineni în Republica Moldova” este să faciliteze accesul refugiaților ucraineni la învățarea online. În acest scop, în parteneriat cu autoritățile publice locale și direcțiile de asistență socială, în or. Criuleni; or. Călărași; com. Cărpineni, r. Hâncești; or. Cimișlia; or. Ceadîr Lunga, r. Comrat; com. Greblești, r. Strășeni; com. Cojușna, r. Strășeni; or. Dondușeni, or. Soroca, au fost create 9 centre educaționale comunitare ”DigitalHub”. La lansare, centrele respective au fost înzestrate cu mobilier modern, echipament digital performant, seturi de materiale didactice și articole de papetărie. Pentru a asigura condiții optime de funcționare, dotările sunt actualizate și diversificate permanent, în funcție de categoriile și numărul de beneficiari, nevoile și vârsta acestora. Astfel, în urma unei analize de necesități, recent, cu susținerea proiectului, mobilierul celor 9 spații a fost completat cu noi piese (etajere, mese, scaune și fotolii bean bag), iar echipamentul TIC cu laptopuri, tablete, imprimante, căști și mouse-uri, televizor Smart cu suport de perete și sistem audio cu microfon. Au fost procurate și noi seturi de rechizite de birou, materiale didactice și de artizanat; au fost îmbogățite colecțiile de carte și inventarul sportiv.
Datorită ”DigitalHub”, școlari și studenți refugiați au posibilitatea să-și facă studiile la distanță, urmând programele de învățământ din Ucraina.
De asemenea, centrele ”DigitalHub” preconizează să desfășoare o serie de activități pentru peste 315 de copii și tineri, dar și peste 100 de adulți, persoane refugiate și membrii comunităților locale: traininguri pentru tineri de orientare în carieră, de motivare și de dezvoltare personală; sesiuni de instruire privind egalitatea de gen, drepturile copiilor, implicarea tinerilor în procesele de luare a deciziilor etc.; activități de consiliere psihologică, de team-building și recreative pentru copii și tineri; ateliere de creație etc. Acestea își propun să devină niște platforme de întâlnire cu prilejul unor sărbători locale și naționale, mese rotunde pe subiecte de actualitate din diverse domenii, prezentări de carte și seri de lectură, evenimente culturale, șezători. Căci aceasta este menirea unui centru comunitar: să adune oamenii pentru a fi împreună.
Proiectul ”Suport pentru refugiații ucraineni în Republica Moldova” este finanțat de Swiss Solidarity și Fundația pentru Copii „Pestalozzi”, Elveția, și implementat de Centrul Educațional PRO DIDACTICA.