Spațiul Sigur al Universității Tehnice a Moldovei (str. Studenților): pro sănătate emoțională (II)

Componenta ”Consiliere psihologică” a proiectului ”Inițiativa de sprijinire a persoanelor refugiate” a înscris în palmaresul său o nouă activitate direcționată spre creșterea gradului de înțelegere a importanței sănătății emoționale și a gestionării emoțiilor. De această dată, Spațiul Sigur al Universității Tehnice a Moldovei (str. Studenților) a realizat o sesiune de terapie de grup adresată beneficiarilor de 25-50 de ani, refugiați ucraineni și locuitori ai mun. Chișinău. Având ca generic ”Tehnici de calmare și autoreglare emoțională”, obiectivele întrunirii au urmărit: promovarea conștientizării emoționale; învățarea unor instrumente de calmare și reglare a stărilor emoționale intense; exersarea tehnicilor de bază de respirație, ancorare și mindfulness.
Discuțiile zilei, deschise sau ghidate, au fost organizate în jurul câtorva aspecte: ”Ce sunt emoțiile și cum le putem gestiona?”, ”Ce înseamnă autoreglare?”, ”Cum reacționăm în fața fricii, furiei, tristeții?”, ”Ce ne ajută și ce ne înrăutățește starea?”, ”Ce mijloace la îndemâna oricui conduc spre instaurarea stării de liniște interioară?” etc. Participanții au fost familiarizați și au exersat un șir de tehnici specifice, accesibile, de relaxare a corpului și a minții, care, practicate regulat, pot îmbunătăți răspunsul la stres și controlul asupra reacției la stres, precum și percepția privind propria imagine: tehnici de calmare (”Respirația conștientă”, care diminuează stresul și anxietatea prin concentrarea asupra controlării și reglării respirației”); tehnici somatice blânde (”Autoîmbrățișarea”, care reduce tensiunea musculară, îmbunătățește conștientizarea corporală și reglează sistemul nervos); tehnici de ancorare senzorială (”Tehnica 5-4-3-2-1”, care facilitează conectarea cu prezentul, prin activarea simțurilor – văz, auz, miros, gust, atingere); tehnici de mindfulness, adică de meditație, de eliberare a tensiunii și de mișcare conștientă (”Pauza conștientă”) etc.
Participanții au descoperit tehnici utile care să-i ajute să răspundă unor situații stresante și să-și cultive linistea interioara, activitatea oferindu-le chei simple și practice pentru a depăși mai ușor problemele cu care se confruntă zi de zi.
Astfel de demersuri ale Spațiilor Sigure, care au în atenție învățarea unor instrumente de control și de exprimare a emoțiilor, dar și de reglare emoțională, contribuie la consolidarea abilităților emoționale ale beneficiarilor lor.
Activitatea a avut loc în cadrul proiectului ”Inițiativa de sprijinire a persoanelor refugiate”, implementat de Centrul Educațional PRO DIDACTICA, în parteneriat cu Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), ca parte a Răspunsului Umanitar în Republica Moldova.

