Spațiul Sigur ”Centrul Orășenesc al Tinerilor Naturaliști din Chișinău”: o practică de succes pentru integrare socială

Oferta Spațiilor Sigure create în cadrul proiectului ”Inițiativa de sprijinire a persoanelor refugiate” pune un accent deosebit pe studierea limbii române, a istoriei și a culturii Republicii Moldova, pentru o mai bună integrare socială. În cadrul acestei componente, Spațiul Sigur al Centrului Orășenesc al Tinerilor Naturaliști din Chișinău a organizat o excursie la Casa-muzeu ”Alexandru Donici” din s. Donici, r. Orhei, la care au participat 103 copii și adolescenți din rândul refugiaților și al comunității gazdă.

Obiectivele urmărite de această activitate au vizat:

  • promovarea patrimoniului istoric și cultural al Republicii Moldova, prin familiarizarea participanților cu valorile culturale și istorice locale și prin cultivarea respectului pentru acestea;
  • promovarea valorilor general-umane, fundamentale pentru conviețuire pașnică, prin familiarizarea participanților cu viața și opera scriitorului Alexandru Donici;
  • învățarea prin experiență, prin vizită ghidată și demersuri interactive;
  • întărirea legăturilor interculturale și promovarea bunei înțelegeri, prin încurajarea dialogului între copiii și adolescenții din Ucraina și din Moldova;
  • dezvoltarea abilităților sociale, prin activități de grup și jocuri educaționale, prin stimularea comunicării și a colaborării între copii și adolescenți.

Excursia la Casa-muzeu ”Alexandru Donici” a fost una memorabilă, bogată în impresii și încărcată emoțional. Participanții au fost însoțiți de un ghid, care le-a oferit o incursiune captivantă în istoria muzeului și a satului, le-a prezentat exponatele, le-a vorbit despre personalitatea și opera scriitorului Alexandru Donici – un nume de referință în literatura română, și le-a propus un șir de activități interactive care au avut în centrul atenției lucrările fabulistului. Prânzul, un picnic în aer liber, a avut loc în parcul muzeului. Acesta a fost urmat de un alt moment de relaxare – organizarea unor jocuri de grup, în cadrul cărora participanții au avut de realizat prin cooperare anumite sarcini, dezvoltându-și abilități de lucru în echipă. Pe întreg parcursul zilei, copiii și adolescenții din Ucraina și din Republica Moldova au socializat, legând noi prietenii, s-au distrat împreună, au făcut poze.

Asemenea activități, care îmbină educația formală cu experiențe autentice de învățare, încurajează copiii și adolescenții să descopere valorile unui popor, tradițiile și obiceiurile sale prin explorarea unor obiective culturale și istorice, dezvoltându-le curiozitatea și spiritul de observație, precum și abilități sociale necesare pentru un trai în comun.

E de apreciat efortul echipei de proiect a Spațiului Sigur al Centrului Orășenesc al Tinerilor Naturaliști din Chișinău, condusă de Cezara Cornienco, care a organizat o acțiune de o asemenea amploare, ca număr de participanți, conținut și valențe formativ-educative.

Activitatea a avut loc în cadrul proiectului ”Inițiativa de sprijinire a persoanelor refugiate”, implementat de Centrul Educațional PRO DIDACTICA, în parteneriat cu Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), ca parte a Răspunsului Umanitar în Republica Moldova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *