LIMBA ROMÂNĂ – O NECESITATE STRINGENTĂ DE INTEGRARE SOCIALĂ

13o2Din 10 pînă pe 14 octombrie curent, la Centrul Educaţional PRO DIDACTICA  se desfăşoară prima parte a unui program de formare pentru profesorii de limba română pentru alolingvi din UTA Găgăuzia, care predau această disciplină la etapa primară. La activitate patricipă 46 de profesori din circa 40 de instituţii şcolare, care sînt instruiţi de o echipă din 10 formatori. Programul include 5 zile de training şi se desfăşoară într-o formă interactivă, în cheia  aplicării tehnologiilor educaţionale moderne şi a învăţării centrate pe elev.

Participanţii beneficiază de un un suport de curs, construit în baza a 5 module, care cuprind o tematică diversă ce vine să răspundă nevoilor de formare acestora:Metodologia formării competenţelor, Proiectarea didactică, Formarea competenţelor lexicale specifice cursului oral, Activitîţi specifice etapei primare, Metode de memorare eficientă a vocabularului, Abordarea comunicativ-funcţională a gramaticii etc.
Programul de formare include, pe lîngă activitatea de training propriu-zisă, şi asistarea la orele de limba română în clasele primare. Gazdele acestori activităţi au fost, în persoana doamnelor învăţătoare Nina Butucel şi Tamara Moisei, LT „M. Basarab” şi Liceul Tehnologic „B. Hertli” din Chişinău.
După o perioadă de aplicare la clasă a celor însuşite, profesorii se vor întruni pe 25 noiembrie în cadrul activităţilor de follow-up, pentru împărtăşirea experienţei acumulate şi realizarea unui schimb de bune practici.

Programul de formare se desfăşoară în cadrul proiectului „Optimizarea predării limbii  române în UTA Găgăuzia” şi este sprijinit de Înaltul Comisar pentru Minorităţi Naţionale al OSCE şi de Biroul  Federal pentru Afaceri Externe al Germaniei.

13o4 13o1 13o3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *