Promotorii BILDUNG întruniți la Girona

1

Pe parcursul săptămânii trecute, membrii echipei de cercetare din proiectul ERASMUS+ – BILDUNG (reprezentanți din 10 țări: Austria, Belgia, Danemarca, Elveția, Estonia, Germania, Grecia, Finlanda, Republica Moldova, Spania) – s-au întrunit la Girona, Spania, pentru a dezbate rezultatele obținute cu privire la promovarea și investigarea conceptului Bildung, relaționat cu diferite domenii-cheie din educația adulților. Gazda evenimentului transnațional a fost organizația ACEFIR (http://acefir.cat/), condusă de Roza M. Falgas (Asociația Catalană de Educație, Formare și Cercetare), membră a Asociației Europene de Educație a Adulților (EAEA) – https://eaea.org/.

Astfel, investigațiile și practicile de Bildung, materializate în produse intelectuale, elaborate de echipe mixte de autori din diferite țări, au fost desfășurate în raport cu educația pentru democrație, cu competențele-cheie, cu TIC-ul și cu dezvoltarea durabilă. Ulterior, produsele integrale, dar și rezumatele acestora, vor fi publicate, traduse și promovate prin diferite modalități, inclusiv online, pentru ca să poată contribui la edificarea unor dialoguri intergeneraționale cu privire la educație și la impactul acesteia asupra dezvoltării fiecărui individ, a familiilor, a comunității și a societății în ansamblu. Schimbările educaționale, culturale, sociale, economice, climatice au devenit rapide și inerente, unele sunt benefice, altele ne creează probleme mari, dar urmează a fi abordate constructiv, prin acțiuni concrete, cu atitudine responsabilă, orientată spre soluționare și luarea unor decizii corecte.

Astăzi, Bildung-ul este abordat ca o combinație dintre educație, cunoștințe necesare (transferabile și non-transferabile), pentru a avea succes în societate și maturitatea morală și emoțională, pentru a te manifesta atât ca membru al unei echipe sau al comunități, cât și pentru a-ți dezvolta propria autonomie, întrunind cunoașterea propriilor rădăcini și capacitatea individului de a-și imagina viitorul. Pentru a prospera în cele mai sofisticate societăți ale secolului 21, oamenii au nevoie de un Bildung foarte complex, de aceea ar trebui să dezvoltăm oportunități mai bune de Bildung pentru toată lumea și pentru diferite etape ale vieții https://europeanbildung.net/erasmus-bildung-project/.

În același context, remarcăm bunele practici de Bildung ale Cataloniei, inclusiv cele de la Centrele Civice comunitare, unde se realizează in extenso educația tuturor generațiilor prin dialog și implicare comună. De asemenea, am aflat experiențe valoroase de Bildung, resimțite în dezvoltarea societății, din Finlanda, Danemarca, Estonia. Pentru alte detalii despre inițiativele Bildung aicesați link-ul: https://drive.google.com/drive/folders/1YBBFjlY5xhiL-Og2vmdX7RaosqHggwWz

Viorica Goraș-Postică, cercetător în proiect