Șase săli de studiu Shift Edu: ”Avansat”, Colegiul ”I. Hasdeu” din Cahul

shift-edu-2

”Avansat” este denumirea aleasă de profesorii și elevii  Colegiului ”Iulia Hasdeu” din Cahul pentru sala de studiu modernizată în cadrul proiectului Shift Edu.

Având o capacitate de 30 de locuri și fiind prevăzută pentru activități curriculare și extracurriculare, individuale și de grup, aceasta este echipată cu mobilier ușor de manevrat (mese pliante și mobile, scaune cu rotile, canapele modulare), ușor de strâns și depozitat în dulapuri, spațiul putând fi reorganizat pentru activități educaționale de alt gen. Nu lipsește din dotare nici tehnica digitală – un display interactiv, laptopuri. Sala a mai beneficiat și de 10 seturi de roboți, care fac parte din sistemul de învățare practică LEGO și oferă posibilități bogate de educație STEAM bazată pe joc. Seturile vor facilita asimilarea de către elevi a unor concepte și fenomene de tehnologie, programare, inginerie, matematică etc., precum și dezvoltarea gândirii analitice și logice, a competențelor de a găsi soluții  și a rezolva variate probleme de ordin profesional și personal.  

Paleta de culori a sălii este încărcată de semnificații: albastrul, care predomină, este asociat cu tehnologiile informaționale și simbolizează inteligență, putere, succes; albul creează senzația de libertate și îi conferă încăperii volum suplimentar, iar verdele, prezent printr-un șir de elemente și prin flori, imprimă acestui spațiu prietenos mai multă căldură, viață.

La temelia creării acestui centru de educație avansată a fost pus un concept elaborat de întreg colectivul instituției. În anul 2020, câțiva profesori și elevi au participat la un atelier al proiectului orientat spre agrearea în comun a planului de acțiuni și elaborarea, printr-un proces de co-creare, în baza metodologiei Design Thinking, a prototipului viitoarei săli de studiu. Utilitatea și cerința de a răspunde necesităților tuturor actorilor au fost principiile directorii pe care s-a axat opțiunea colegiului.

Sala de învățare ”Avansat” a fost modernizată în cadrul proiectului Shift Edu ”Competențe digitale pentru angajare în economia modernă”, implementat de Centrul Educațional PRO DIDACTICA, cu susținerea financiară a Agenției Austriece pentru Dezvoltare din fondurile Programului de Cooperare Austriacă pentru Dezvoltare.