Spațiul Sigur al Școlii Profesionale din Criuleni

Cele 5 Spații Sigure inaugurate în cadrul ”Inițiativei de sprijinire a refugiaților”, lansate de Centrul Educațional PRO DIDACTICA (CEPD) în parteneriat cu Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), ca parte a Răspunsului Umanitar în Republica Moldova, au menirea de a facilita recuperarea și integrarea psihosocială a copiilor, adolescenților, tinerilor și vârstnicilor ucraineni refugiați în Republica Moldova și de a preveni violența în bază de gen. Unul dintre ele este Spațiul Sigur din căminul Școlii Profesionale din Criuleni, deschis pe lângă Centrul de Plasament Temporar pentru Refugiați din localitate.

Oferta inițială de activități, elaborată de echipa locală a proiectului, ai cărei membri au participat la o serie de programe desfășurate de Centrul Educațional PRO DIDACTICA în vederea asigurării bunei funcționări a Spațiului Sigur, este adaptată permanent, în funcție de necesitățile, așteptările și vârsta beneficiarilor. Aceasta și-a extins aria de interes și, la moment, include ore de studiere a limbii române, de dezvoltare a deprinderilor de viață, precum și ”Arta meșteșugului”, ”Art Club”, activități sportive și de timp liber. O componentă importantă este consilierea psihologică a refugiaților. Ședințele de grup, organizate pe categorii de beneficiari – pentru tineri și pentru femei, au loc o dată pe săptămână și durează 2 ore fiecare. De asemenea, la solicitare, au loc ședințe de consiliere individuală.  Fiecare activitate este debrifată, responsabilii completând o fișă având următoarele compartimente: data și ora desfășurării, numele facilitatorului/psihologului; grupul țintă; numărul de participanți, genul și vârsta acestora; tipul și scopul activității; materialele/echipamentele necesare; conținutul activității; nivelul de implicare al participanților; concluzii.

Studierea limbii române, domeniu în care beneficiarii fac progrese vizibile, le facilitează integrarea în comunitate, dar și pe piața muncii. Este și cazul unei refugiate care a completat rândurile facilitatorilor Spațiului Sigur.

Pentru a colecta date la fața locului și a măsura progresul înregistrat de Spațiul Sigur, dar și pentru a discuta cu colegii de proiect și cu beneficiarii lui despre modalitățile de diversificare a grilei de acțiuni, echipa de implementare a proiectului, reprezentată de Natalia Grâu, coordonatoare, UNFPA, și Lilia Nahaba, coordonatoare, CEPD, efectuează vizite de monitorizare periodice.

Colectivul managerial și didactic al Școlii Profesionale din Criuleni își dă toată silința ca Spațiul Sigur să fie un mediu lipsit de riscul discriminării, ca toți cei care îi trec pragul să se simtă protejați și să fie tratați cu respect. Activitate acestuia are la bază principiul centrării pe necesitățile refugiatelor/refugiaților, pe informarea și împuternicirea fetelor și  femeilor de a putea lua decizii importante pentru prezentul și viitorul lor, prin dezvoltarea deprinderilor de viață și acces la educație pentru sănătate, prevenirea violenței în bază de gen, edificarea rezilienței emoționale, referirea la servicii de sănătate reproductivă, promovarea bunăstării psihosociale și a incluziunii lor sociale.

Spațiul Sigur pune accentul pe cunoașterea de sine și exprimarea de sine, oferind suport psihoemoțional, încurajând învățarea și comunicarea.

Evaluarea competențelor profesionale prin proiecte și portofoliu

În perioada 23-25 mai 2023, în cadrul proiectului CONSEPT 5, s-a desfășurat  al treilea modul din programul ”Portofoliul și proiectul modular în abordarea didacticii moderne”. În regim online, cei 13 participanți, cadre didactice din sistemul învățământului profesional, au analizat în detalii subiectul Evaluarea competențelor profesionale prin proiecte și portofoliu. Examinându-se trama educațională a unui adolescent ajuns elev la o școală profesională, au fost trecute în revistă activitățile din diferite etape de școlarizare, pe care se va sprijini lucrul asupra unor proiecte. Produsele realizate în cadrul proiectelor și lucrările de portofoliu sunt deseori inter- și transdisciplinare.

S-a constatat că  există un spectru larg de posibilități de aplicare a proiectelor în învățământul profesional; cursanții au insistat asupra unei evaluări transparente a produselor solicitate: elevul trebuie să știe din start ce și cum va fi apreciat. La fel, diversitatea opiniilor despre evaluarea prin portofoliu (la fine de modul sau ca element al examenului de certificare, internă sau externă) i-a provocat pe cursanți să gândească asupra  unor rigori evaluare a competențelor profesionale.

Solicitare de oferte: procurare de mobilier pentru dotarea a 9 centre comunitare de educație online (Digital Hub), destinate copiilor și tinerilor refugiați

Centrul Educațional PRO DIDACTICA A.O.

LANSEAZĂ INVITAȚIA DE PARTICIPARE LA TENDERUL

cu privire la procurarea mobilierului pentru dotarea

a 9 centre comunitare de educație online (Digital Hub),

destinate copiilor și tinerilor refugiați

Proiectul „Suport pentru refugiații ucraineni în Republica Moldova”

Centrul Educațional PRO DIDACTICA A.O. (CEPD), cu suportul Fundației pentru copii Pestalozzi/PCF, Elveția, implementează proiectul „Suport pentru refugiații ucraineni în Republica Moldova”. Obiectivul principal al proiectului constă în ameliorarea dificultăților cu care se confruntă refugiații ucraineni în Republica Moldova. Proiectul își propune drept scop crearea condițiilor de trai decente pentru refugiații ucraineni (adulți, copii și tineri) din 9 comunități și ameliorarea stării lor de bine în vederea depășirii traumelor cauzate de război.

În acest context, CEPD lansează invitația de participare la tenderul cu privire la procurarea mobilierului pentru dotarea a 9 centre comunitare de educație online (Digital Hub), destinate copiilor și tinerilor refugiați. Scopul anunțului este identificarea și selectarea a celor mai bune oferte privind mobilierul pentru dotarea a 9 centre comunitare de educație online (Digital Hub), după cum urmează:

Nr.DenumireCaracteristici (cerințele minimale)Cantitate, locațieTotal
          Lot 1  Masa de birou Material blat: PAL melaminat cantuit 18 mm Culoarea blat, ecran:   3025 Sonoma Material picioare:    Profil metal, Reglabile Culoare picioare:  Vopsit negru in câmp electrostatic Lungime:     100 cm                     Adâncime:    55 cm Înălțime:       75 cm Înălțime ecran:     25 cm      36 câte 4 in fiecare centru    36  
        Lot 2Scaun de birou ISO C-11    Material tapițerie:    Stofă Culoare:  Negru Material corp:  Metal, Placaj, Plastic, Spumă poliuretanică Material picioare:    Metal Lățime:        53 cm Adâncime:   56 cm Înălțime:      86 cm Lățime șezut pe interior:         48 cm Adâncime șezut pe interior:    43 cm Înălțime până la șezut:            50 cm Înălțime spătar pe interior:      36 cm Sarcină maximală admisă:      120 kg      135   câte 15 in fiecare centru    135
        Lot 3    Bean bagForma  – Pară Înălțimea spetezei – 125 cm
Diametru- 95 cm
Volum – 300 litri
Greutate – 3 kg
Capacitate – 150 kg
Husa se schimbă ( pe fermoar )
Material – Eco – piele Mărimea – XL Încărcătură –  bile de polistiren expandat Mari, confortabile, de diferite culori: galben lămâi, bej, verde pal, albastru pal (la alegere)  
        27 câte 3 in fiecare centru        27
        Lot 4  Etajeră Urban 90 Box  Culoarea metal:   Vopsit negru în câmp electrostatic Culoarea blat:      3025 Sonoma Culoarea uși:       0164PE antracit Culoarea ecran spate: 0164PE antracit Polițe:  4 cu înălțimea 34 cm Lățime:         90 cm Adâncime:    34 cm Înălțime:       210 cm Înălțime între polițe:          34 cm Înălțime dulap inferior:     84 cm Material cadru:                  Metal Material blat: PAL melaminat cantuit 18 mm          18 câte 2 in fiecare centru        18

MOSTRELE DE MOBILIER SOLICITATE POT FI ACCESATE AICI

Ofertele vor include obligatoriu:

  • lista mobilierului propus, luând în considerare parametrii incluși în cerințe, specificând detaliat componentele (dimensiuni, culori etc.);
  • oferta financiară (în lei, cu TVA);
  • termenii de livrare și de garanție;
  • termenul de valabilitate a ofertei;
  • livrarea mobilierului pe adresele Centrelor pentru refugiați (or. Criuleni, or. Călărași, com. Cărpineni r. Hînceșri, or. Cimișlia, com. Congaz r. Comrat, or. Soroca, com. Greblești r. Strășeni, com. Cojușna r. Strașeni, or. Dondușeni).
  • Dacă livrarea se face contra plată, prețul se indică în rubrica aparte, per localitate, total.

Data limită de prezentare a ofertelor: 8 iunie 2023, ora 18:00.

Prețul va include costul unității per lot/loturi și totalul, taxele vamale și alte cheltuieli de livrare și vămuire plătite, livrarea și instalarea mobilierului pe adresele Centrelor pentru refugiați (or. Criuleni, or. Călărași, com. Cărpineni r. Hînceșri, or. Cimișlia, com. Congaz r. Comrat, or. Soroca, com. Greblești r. Strășeni, com. Cojușna r. Strașeni, or. Dondușeni).

La selectarea ofertelor se va lua în considerare nu doar cel mai mic preț oferit, ci și calitatea mobilierului propus, termenul de livrare și perioada de garanție.

CEPD își rezervă dreptul de a procura diferite loturi de la diferiți furnizori sau de a refuza procurarea unui anumit lot. Comisia de selectare va considera oferta nevalabilă pentru un lot concret în cazul când oferta pentru lotul dat este incompletă (nu conține toate compartimentele lotului) sau dacă mobilierul propus nu asigură funcționalitatea necesară scopului proiectului.

Modalitatea de expediere a ofertelor

Companiile interesate sunt invitate să expedieze dosarele la adresele de email: prodidactica@prodidactica.md, cc: solenciuc@prodidactica.md cu mențiunea ”Mobilier pentru dotarea centrelor comunitare”. Pentru detalii, ne puteți contacta la tel.: 022 541994, 079403254.

Vă rugăm să Vă asigurați de recepționarea unui mesaj de confirmare privind preluarea dosarelor. În lipsa acestuia, CEPD nu poartă răspundere pentru dosarele electronice expediate, dar care nu au fost recepționate.