Vizită de studiu la Râjcova, în contextul educației adulților pentru dezvoltare durabilă
Recent, în cadrul proiectului de cercetare Erasmus+, am efectuat o vizită de documentare în localitatea Râjcova din raionul Criuleni, unde am făcut cunoștință îndeaproape cu rezultatele și cu procesul de derulare a mai multor inițiative de dezvoltare durabilă, desfașurate aici de sectorul asociativ, în parteneriat cu APL-ul , agenții economici și membrii comunității locale.
Am rămas plăcut surprinși de complexul EcoVillage Moldova (https://www.facebook.com/EcoVillageMoldova/), în general, dar și Centrul de Instruire Ecologică, în particular, care promovează și demonstrează bune practici în mai multe domenii de formare și de dezvoltare personală și comunitară, sub umbrela cuprinzătoare a dezvoltării sustenabile: stilul sănătos de viață, permacultura, agricultura ecologică, construcțiile ecologice, bucatele vegetariene sau vegane, fructele deshidratate, plantele medicinale uscate etc.
Tomberoanele pentru colectare separată a deșeurilor, oportunitățile de implicare a consătenilor în oferirea unor servicii de cazare și masă, traseul de drumeție spre Ivancea, Clubul femeilor – sunt câteva atracții pentru locuitorii satului, dar și pentru turiștii din țară și de peste hotare. Cele patru clădiri de pe teritoriul EcoVillage Moldova sunt construite în stil tradițional străvechi, din materiale ecologice, Astfel, aici putem vizita, și afla lucruri interesante și utile despre clădirea rezidențială, unde stau 2 familii, inclusiv cea a fondatoarei comunității, Liliana Botnaru, despre casa Ciupercă și cele două camere separate cu două locuri de cazare de la etaj. În mod evident, impresionează azilul pentru caii, salvați de la abatorizare, dar și Centrul educațional, care poate fi închiriat de companii și de alți doritori pentru propriile evenimente.
Inițiativele dezbătute în detalii cu dna L. Botnaru, dar și cu secretarul de la primărie, dl D. Goncear, se înscriu plenar în conceptul european de Bildung, care se vrea reabilitat și valorificat pe larg astăzi, ca o necesitate vitală în educația adulților și în dezvoltarea durabilă a comunităților (https://europeanbildung.net/erasmus-bildung-project/). Bildung-ul ilustrat de noi prin bunele practici de la Râjcova, este o combinație dintre educație, cunoștințe necesare pentru a prospera în societate și maturitatea morală și emoțională, pentru a te manifesta atât ca membru al unei echipe sau al comunității, cât și pentru a-ți dezvolta propria autonomie, întrunind cunoașterea propriilor rădăcini și capacitatea individului de a-și imagina viitorul.
Viorica Goraș-Postică, cercetător în proiect