Proiectul „Suport pentru refugiații ucraineni în Republcia Moldova”: componenta „Crearea de DigitalHUB-uri”

Începutul anului de învățământ 2023-2024 a fost marcat de lansarea a 9 centre educaționale comunitare DigitalHub, în cadrul proiectului ”Suport pentru refugiații ucraineni în Republica Moldova”, finanțat de Swiss Solidarity și Fundația pentru Copii „Pestalozzi”, Elveția, și implementat de Centrul Educațional PRO DIDACTICA. Localitățile beneficiare sunt: or. Criuleni; or. Călărași; com. Cărpineni, r. Hâncești; or. Cimișlia; or. Ceadîr Lunga, r. Comrat; com. Greblești, r. Strășeni; com. Cojușna, r. Strășeni; or. Dondușeni, or. Soroca.


Centrele educaționale comunitare au fost create în parteneriat cu autoritățile publice locale și direcțiile de asistență socială pe lângă școli, biblioteci, case de cultură, direcții de asistență socială etc. Acestea au menirea de a facilita accesul refugiaților ucraineni care urmează o formă de învățământ sau alta – primar, secundar, profesional tehnic sau universitar – la învățarea online.


Cele 9 DigitalHub-uri dispun de toate condițiile necesare realizării unui proces de predare-învățare-evaluare cu utilizarea TIC eficient. Cu suportul proiectului, fiecare dintre acestea a fost dotat cu mobilier modern (etajere, mese, scaune, fotolii bean bag, covoare table whiteboard), echipament digital performant (laptopuri, mouse-uri, căști, tablete, imprimante); seturi de materiale didactice și articole de papetărie (jocuri educative și de societate, cărți, rechizite școlare etc.).


Astfel, grație centrelor educaționale comunitare DigitalHub, copiii și tinerii refugiați care au optat să nu se înmatriculeze în sistemul de învățământ de la noi au posibilitatea să-și continue studiile la distanță în baza curricula din țara de baștină. Iar pe parcursul verii, acestea centre le-au oferit tuturor copiilor și tinerilor refugiați un program variat de activități educaționale, recreative și de asistență psihologică, realizate în comun cu semenii lor din localitățile-gazdă, de către facilitatori – pedagogi și psihologi – formați în cadrul proiectului (Programul ”Educație interculturală și conviețuire pașnică pentru copiii refugiați din Ucraina „Hai să colorăm pacea!” și ”Programul de asistență psihologică pentru copiii și tinerii refugiați”).