Spațiul Sigur al Centrului Orășenesc al Tinerilor Naturaliști din Chișinău

Cel de-al treilea Spațiu Sigur pentru Adolescenți inaugurat în mun. Chișinău de Centrul Educațional PRO DIDACTICA în parteneriat cu Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), în cadrul Inițiativei de sprijinire a refugiaților, ca parte a Răspunsului Umanitar în Republica Moldova, își are sediul în Centrul Orășenesc al Tinerilor Naturaliști din Chișinău (COTN).
Spațiul Sigur își propune să contribuie la recuperarea și integrarea psihosocială a refugiaților din Ucraina – copii, adolescenți, tineri, femei și vârstnici, precum și la dezvoltarea personală a tuturor celor interesați de oferta sa de servicii.
Programul Spațiului Sigur a fost elaborat în funcție de nevoile, interesele și vârsta grupului-țintă, având în vedere direcțiile strategice ale Inițiativei de sprijinire a refugiaților: dezvoltarea deprinderilor de viață și acces la educație pentru sănătate, prevenirea violenței în bază de gen, edificarea rezilienței emoționale, referirea la servicii de sănătate reproductivă, promovarea bunăstării psihosociale și a incluziunii sociale.
Fiecare dintre activitățile planificate are loc de 2 ori pe săptămână și durează 1 oră și jumătate:
– Mod sănătos de viață;
– Educație digitală; 
– Limba română;
– Artă teatrală;
– Plastică și pantomimă; 
– Artă aplicată;
– Artă fotografică;
– Activități sportive.
Fiind o instituție de învățământ extrașcolar, având o bogată experiență în furnizarea de servicii educaționale copiilor și tinerilor în domeniile horticultură, floricultură, apicultură și plante medicinale, floristică și lucru cu materiale naturale, design de landșafturi, zoologie și ecologie, COTN a inclus în grilă și o activitate ”de profil” – Grădinărit, axată pe cultivarea și îngrijirea florilor, a legumelor și a pomilor fructiferi pe lotul experimental propriu.
Toți cei care trec pragul Spațiului Sigur beneficiază de ședințe gratuite de consiliere psihologică, individuală și de grup, precum și de ședințe de informare privind sănătatea sexuală și reproductivă și drepturile aferente domeniului, planificarea familială și metodele moderne de contracepție, prevenirea infectării cu HIV și cu alte boli cu transmitere sexuală, cultivarea unui comportament de solicitare a îngrijirilor medicale și de protejare a propriei sănătăți etc.
Participanții la activități, al căror număr variază de la 8 la18 persoane, se implică cu interes în învățare, realizarea sarcinilor, discuții.
Spațiul Sigur a fost dotat cu mobilier, calculatoare, televizor Smart, echipament sportiv, jocuri de masă, articole de papetărie, o bibliotecă cu 250 de volume, pentru desfășurarea de activități de dezvoltare a deprindrilor de viață, de consiliere de specialitate, de învățare (inclusiv la distanță), de socializare și de petrecere a timpului liber, într-un cadru prietenos, lipsit de riscul discriminării și de orice formă de violență.