ZIUA MONDIALĂ A PĂCII CELEBRATĂ ÎN ȘCOLILE DIN RAIONUL ANENII NOI

Gppac

Pe 21 septembrie curent, comunitatea mondială a sărbătorit Ziua Internațională a Păcii, declarată prin decizia Adunării Generale a Națiunilor Unite,  pentru promovarea non-violenței și a încetării războaielor în întreaga lume, începând cu anul 1998. În acest context, directorii adjuncți pentru educație și cadre didactice de la varii discipline școlare, au organizat cu elevii diferite activități, inclusiv: concursuri de desene pe tema ”Noi desenăm Pacea” (pe hârtie și pe asfalt); expoziții de postere și de desene; recitaluri de poezii și de cântece; filmarea unor clip-uri video, colaje etc.

Menționăm originalitatea Jocului intelectual „Declarația universală a drepturilor omului: semnificația și rolul său în lumea modernă” și intresul sporit al participanților din cl. 8-12 de la LT ”A. Pușkin” , precum și acțiunea decorativă de promovare „Pasărea Păcii”, cu implicarea elevilor din clasele primare.

Dna Liuba Domentean, învățătoare la gimnaziul-grădiniță din Delacău, a organizat o secvență tematică originală la lecție, cu elevii din clasa a II-a, unde s-a discutat, s-a recitat și s-a cântat Pacea.  În aceeași instituție, elevii clasei a IV-a au asistat la o prezentare de carte, elevii claselor primare au participat la Concursul de desene ,,Simbolul păcii văzut de pici” iar cei din clasele V-IX  – ,,Pacea văzută în culori”.

Eleva Olga Oglindă de la LT ”E. Nicula” din Mereni a creat un colaj inedit, care poate fi vizualizat pe: https://www.thinglink.com/scene/1364268792149966853. În școala primară din aceeași localitate copiii au desenat Pacea, au cântat și au dansat pe ritmurile unor melodii recunoscute.

Un spectacol original de poezie, cântec și dans, însoțit de animație și de desene ale elevilor de diferite vârste s-a organizat la gimnaziul Roșcani, iar secvența filmată a fost plasată pe pagina instituției: https://www.facebook.com/watch/?v=1240692356279656&extid=YFe0fs8M4cSal6ih

Activitățile au avut loc în cadrul proiectului GPPAC, implementat de CE PRO DIDACTICA, în parteneriat cu Direcția Educație din Anenii Noi – ”Extinderea educației pentru pace prin cultura bunei vecinătăți în școlile din raionul Anenii Noi – 2020”.

Coordonator local: Mariana Cracan
Coordonator proiect: Viorica Goraș-Postică

ZIUA PĂCII

EpP

EpP-2

EpP-4