Spațiile Sigure create în cadrul proiectului ”Inițiativa de sprijinire a persoanelor refugiate” continuă să le ofere beneficiarilor săi o gamă vastă de activități. Una dintre direcțiile abordate de acestea este educația digitală.
Astfel, Spațiul Sigur al UTM, strada Studenților, și-a propus să desfășoare o activitate orientată spre dezvoltarea comportamentelor de utilizare corectă a dispozitivelor TIC, atât din punct de vedere tehnic, cât și din perspectiva sănătății, a siguranței online și a responsabilității digitale. Participanții la activitate au fost familiarizați cu regulile de folosire a unui computer sau telefon mobil, a unei tablete (poziția corectă, oprirea/pornirea, încărcarea bateriei etc.) și de utilizare adecvată a internetului (parole, site-uri sigure, aplicații din surse oficiale etc.). Realizând o serie de exerciții și rezolvând diverse situații-problemă – în grup, în perechi ori individual, ei au învățat să pornească și să oprească corect un dispozitiv; să găsească un site sigur despre un subiect dat; să creeze o parolă sigură; să verifice setările de confidențialitate etc. Jocurile de rol alese de facilitator pentru această activitate au avut câteva scenarii, construite în jurul a trei întrebări: „Ce faci dacă primești un link suspect?”, „Cum reacționezi când dispozitivul îți cere o actualizare?” și „Ce înseamnă să petreci prea mult timp în fața ecranului?”.
Participanții s-au implicat activ la toate etapele demersului: au colaborat și au exprimat idei, reflectând asupra propriului comportament digital. Ei au înțeles importanța protejării datelor personale, și-au consolidat cunoștințele la subiect, au dobândit sau și-au dezvoltat abilitățile de navigare în spațiul virtual.
Activitatea a fost realizată în cadrul proiectului ”Inițiativa de sprijinire a persoanelor refugiate”, implementat de Centrul Educațional PRO DIDACTICA, în parteneriat cu Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), ca parte a Răspunsului Umanitar în Republica Moldova.
Identitate de gen, roluri de gen, echitate de gen și șanse egale, stereotipuri de gen, prejudecăți și discriminare sunt câteva dintre aspectele abordate de cei 16 participanți în cadrul unei activități de formare a deprinderilor de viață desfășurată de Spațiul Sigur din strada Florilor al Universității Tehnice a Moldovei. Refugiați ucraineni și reprezentanți ai comunității-gazdă au avut parte de un exercițiu de conștientizare a importanței acestor dimensiuni în familie, la școală, în societate.
Activitatea și-a propus să încurajeze dezvoltarea capacității copiilor și adolescenților prezenți de a înțelege ce înseamnă stereotipurile și prejudecățile de gen și care sunt formele de discriminare pe care le implică acestea, felul în care apar și se încetățenesc, cum influențează dezvoltarea rolurilor de gen, care sunt consecințele lor și cum pot fi evitate, precum și de a gândi critic, de a fi selectivi cu informațiile la care au acces și mesajele primite.
Astfel, participanții au discutat despre ”gen” și diferența dintre sexul biologic și genul social. În cadrul unui brainstorming, ei au numit stereotipurile de gen pe care le cunosc, analizând exemple din viața de zi cu zi, și au relevat impactul negativ al acestora asupra indivizilor. În final, au lansat soluții pentru combaterea stereotipurilor de gen și a prejudecăților în școală și în comunitate.
Beneficiarii au dat dovadă de interes față de subiectul activității, implicându-se activ în dezbateri și în analiza studiilor de caz. Ei au demonstrat înțelegerea faptului că stereotipurile, prejudecățile și discriminarea sunt niște bariere în cunoașterea și acceptarea celorlalți, dar și dorința de a-și asuma comportamente care să excludă etichetele de gen.
Activitatea a fost realizată în cadrul proiectului ”Inițiativa de sprijinire a persoanelor refugiate”, implementat de Centrul Educațional PRO DIDACTICA, în parteneriat cu Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), ca parte a Răspunsului Umanitar în Republica Moldova.
În perioada 8-10 aprilie 2025 s-a desfășurat primul modul (din cele trei) al Programului de formare continuă cu genericul Gândire critică pentru dezvoltarea competențelorprofesionale, în cadrul proiectului CONSEPT 5. Cei 12 participanți, reprezentanți ai școlilor profesionale, colegiilor și ai centrelor de excelență, profesori în domeniul IT, transport ș.a., au avut ocazia să exerseze tehnicile LSDGC (Lectură și scriere pentru dezvoltarea gândirii critice).
Modul I a fost reperat pe asimilarea cadrului ERRE, precum și discuțiile asupra importanței și a necesității gândirii critice în dezvoltarea competențelor profesionale, toate trecute prin lecție-model ca formă esențială de concepere și desfășurare a trainingului. Provocarea pentru discuții și utilizarea unor tehnici în baza textelor artistice, relevante pentru un anume subiect din contextul meseriilor, și-a atins obiectivul.
Transferul cunoștințelor asimilate și al deprinderilor formate asupra materiilor predate în grupele de elevi, se va realiza în perioada de după training. Modulul următor va debuta cu un schimb de impresii, materiale, întrebări și sugestii din practica de aplicare a tehnicilor de dezvoltare a gândirii critice pe viu, în sala de clasă cu grupa de studenți.
Centrul Educațional PRO DIDACTICA este organizație-partener a Asociației Obștești „Educație pentru Dezvoltare„ în implementarea Proiectului Consolidarea Sistemului de Educaţie Profesională Tehnică în Republica Moldova/CONSEPT (faza V), finanțat de Fundația „Liechtenstein Development Service (LED)”.
Astăzi, 9 aprilie 2025, proiectul ”Platforma EDUCAȚIE” a realizat partea a doua a seminarului ”Educație pentru viitor: Ce domenii IT trebuie integrate astăzi pentru succesul elevilor de mâine?”, facilitat de formatorii Victoria Calistru și Alexandru Obada.
Instruirea a avut loc cu predare în regim online, cât și offline, în Clasa Viitorului a UPSC ”Ion Creangă”.
Cadrele manageriale și didactice de pe ambele maluri ale Nistrului participante la seminar, 50 la număr, au continuat să-și aprofundeze cunoștințele și să-și dezvolte abilitățile necesare acordării de suport elevilor din clasele terminale din învățământul liceal în actul de autodeterminare profesională și de orientare către profesiile solicitate pe piața muncii; motivării acestora de a însuși tehnologiile informaționale moderne și de a-și îmbunătăți competențele digitale ca bază pentru noi oportunități de carieră.
De această dată, participanții au explorat potențialul paginilor web ca instrument de predare, învățare și evaluare; au exersat folosirea mijloacelor oferite de inteligența artificială în elaborarea de proiecte STEAM; au fost familiarizați cu designul jocului și implicațiile sale benefice asupra stimulării și susținerii motivației elevilor pentru studiu.
Formatorii au pus la dispoziția cursanților soluții digitale concrete și abordări practice ce pot fi implementate cu succes în cadrul demersurilor curriculare, dar și extracurriculare, inclusiv în procesul de orientare în carieră a elevilor.
Activitatea este parte a proiectului ”Platforma EDUCAȚIE” al programului Uniunii Europene ”Măsuri de promovare a încrederii”, implementat de PNUD Moldova, în parteneriat cu Centrul Educațional PRO DIDACTICA și Centrul Educațional RAZVITIE, Tiraspol. Aceasta se înscrie în acțiunile proiectului direcționate spre pregătirea cadrelor manageriale și didactice de pe ambele maluri ale râului Nistru pentru digitalizarea procesului instructiv-educativ din instituțiile de învățământ de la toate nivelurile.
Proiectul ”Platforma EDUCAȚIE” continuă să le ofere cadrelor manageriale și didactice de pe ambele maluri ale râului Nistru formarea profesională necesară digitalizării procesului instructiv-educativ din instituțiile de învățământ de la toate nivelurile.
Ieri, 3 aprilie 2025, ”Clasa Viitorului” a Universității Pedagogice de Stat ”Ion Creangă” din Chișinău a fost gazda unui nou seminar – ”Utilizarea inteligenței artificiale în educația digitală: provocări și oportunități”. Acesta a fost facilitat de dr. Veaceslav Cunev, expert în gândire sistemică și inteligență artificială, Președintele Asociației companiilor private din domeniul IT din Moldova.
Activitatea și-a propus să-i familiarizeze pe cei 90 de participanți cu câteva subiecte: ”Principalele posibilități ale ChatGPT”, ”Utilizarea Gemini și Perplexity în procesul educațional”, ”Ingineria promptă” și ”Lucrul cu asistenții AI – capacități și modalități de aplicare”.
Astfel, cursanții au abordat în detaliu modalitățile de folosire a platformei ChatGPT în planificarea lecțiilor, în generarea de suporturi de învățare și teste, în dezvoltarea competențelor digitale și a creativității elevilor. O atenție aparte a fost acordată analizei comparative a acestei platforme și a două instrumente ale inteligenței artificiale – Gemini și Perplexity, precum și potențialului lor aplicativ în raport cu practica școlară.
O sesiune de învățare a fost dedicată ingineriei prompturilor sau procesului de concepere a instrucțiunile date unui model de inteligență artificială, o abilitate a secolului al XXI-le care permite obținerea de răspunsuri precise și utile de la rețelele neuronale, economisind timp și beneficiind de resurse valoroase pentru demersurile întreprinse.
Secvența de final a seminarului a fost axată pe lucrul cu asistenții AI, care pot prelua sarcini de rutină, automatiza sarcini și sprijini învățarea personalizată. Cursanților le-a fost prezentat modul în care aceste tehnologii pot ușura volumul de muncă al profesorului și pot îmbunătăți calitatea educației.
Studiul posibilităților inteligenței artificiale devine o parte necesară a dezvoltării profesionale a pedagogului modern. Tehnologia se schimbă de la o zi la alta. De aceea, pentru a ține pasul cu ea, pentru a face educația mai flexibilă, mai eficientă și mai interesantă pentru elevi, profesorii trebuie să-și dezvolte continuu competențele digitale.
Activitatea este parte a proiectului ”Platforma EDUCAȚIE” al programului Uniunii Europene ”Măsuri de promovare a încrederii”, implementat de PNUD Moldova, în parteneriat cu Centrul Educațional PRO DIDACTICA și Centrul Educațional RAZVITIE, Tiraspol.
Republica Moldova se confruntă cu numeroase provocări de incluziune, din cauza contextului său politic, economic și istoric. Țara încearcă să ofere oportunități echitabile pentru toți cetățenii săi, în special pentru grupurile vulnerabile și marginalizate. Astfel, educația incluzivă devine din ce în ce mai importantă în peisajul educațional general, iar managementul joacă un rol critic în crearea unei culturi școlare incluzive.
În acest context, în perioada martie-mai 2024, a fost efectuat un studiu, care s-a concentrat pe managementul școlii incluzive, conturând un model de leadership, care încurajează colaborarea între toate părțile interesate, pentru ca elevii vulnerabili să beneficieze de o educație de calitate. Acest accent se aliniază cu angajamentul Republicii Moldova de a promova practicile incluzive și de a înlătura barierele de excludere socială a copiilor.
Pentru o imagine cuprinzătoare a situației, datele primare au fost colectate de la 4,5% dintre liderii de școli, prin chestionare, interviuri aprofundate și un focus grup, iar datele secundare – prin cercetarea documentelor, inclusiv prin analiza politicilor existente, a cadrului legal și a studiilor anterioare. Informațiile obținute au fost folosite la elaborarea Raportului Global de Monitorizare a Educației 2024/25„A conduce pentru incluziune: noul raport regional privind țările din Europa Centrală și de Est, Caucaz și Asia Centrală”.
Lansarea Raportului a avut loc în cadrul unui eveniment organizat de C.E. PRO DIDACTICA în data de 3 aprilie 2025, la”Summit events” din Chișinău, cu participarea a 25 de manageri școlari, cadre didactice de sprijin, specialiști de la Serviciile de Asistență Psihopedagogică, coordonatori de proiecte, profesori universitari, experți naționali și internaționali, reprezentanți ai Ministerului Educației și Cercetării.
În cuvântul de deschidere, dr. Rima BEZEDE, directoare executivă a C.E. PRO DIDACTICA, a accentuat că studiul a scos în evidență faptul că Republica Moldova a înregistrat progrese semnificative în promovarea leadershipului incluziv. Și, deși persistă anumite provocări, există un angajament puternic în rândul liderilor educaționali pentru promovarea educației incluzive. Acest angajament se reflectă în consensul larg dintre actorii educației cu privire la importanța culturii organizaționale incluzive, ca factor catalizator pentru reformele viitoare.
Valentina OLARU, Secretară de Stat la Ministerul Educației și Cercetării, a apreciat concluziile și recomandările din Raport atât pentru consolidarea culturii școlare incluzive, cât și pentru sublinierea importanței colaborării între diverși actori educaționali întru înregistrarea unor succese vizibile în conducerea inovativă și inspirațională a școlilor, deschisă pentru schimbări de calitate la nivel de relații, proces și rezultate școlare.
Prezentând rezultatele și recomandările Raportului, Anna D’ADDIO și Francesca ENDUIZZI, experte, UNESCO, au menționat că, pentru o incluziune educațională de succes, autoritățile și comunitatea trebuie să acorde cadrelor de conducere din învățământ tot sprijinul de care au nevoie. Acesta trebuie să fie materializat prin creșterea suportului de resurse umane pentru elevii cu nevoi speciale; inițierea unor practici incluzive la nivelul întregii comunități; realizarea de formări specializate; îmbunătățirea infrastructurii și a accesibilității. Toate aceste eforturi trebuie să fie însoțite de o monitorizare eficientă, care va asigura durabilitatea schimbării, precum și devizibilitate continuă asupra valorilor incluzive.
Viorica GORAȘ-POSTICĂ și Daniela PREAȘCA, experte, C.E. PRO DIDACTICA, autoarele studiului, s-au referit la metodologia cercetării; contextul legislativ, politic și social al țării; provocările incluziunii; caracteristicile liderului școlii; bune practici de leadership pentru educația incluzivă. Autoarele au subliniat că, în comparație cu acum 10-15 ani, educația incluzivă în Republica Moldova s-a îmbunătățit semnificativ, prin concentrarea pe soluții locale și promovarea modelelor adaptative la nivelul fiecărei școli. Însă, pentru o incluziune socială mai mare, este imperativ să se diminueze inechitățile economice, să se asigure stabilitatea politică și să se îmbunătățească accesul la asistență medicală de calitate, să se combată unele prejudecăți, să se perfecționeze practicile incluzive și infrastructura educațională. Iar pentru a construi un mediu în care toți cetățenii să poată participa plenar și egal în societate și pentru a asigura un progres durabil, guvernul, societatea civilă și partenerii internaționali urmează să lucreze împreună.
În cadrul evenimentului au fost prezentate unele practici de succes, recunoscute la nivel național, dar și internațional, promovate de Vera BALAN, directoarea Liceului Teoretic ”Petre Ștefănucă” din Ialoveni, și Pavel CERBUȘCĂ, directorul Liceului Teoretic ”Aristotel” din Chișinău.
În încheiere, în cadrul unei discuții constructive, participanții la eveniment și-au expus opinia pe marginea succeselor obținute în domeniu, dar și a problemelor care mai persistă în școli vizavi de perceperea și implementarea de facto a incluziunii, dar și de impactul acesteia asupra stării de bine a copiilor.
RAPORTUL GLOBAL DE MONITORIZARE A EDUCAȚIEI 2024/25 ”A conduce pentru incluziune: noul raport regional privind țările din Europa Centrală și de Est, Caucaz și Asia Centrală” a fost realizat în parteneriat cu Rețeaua Centrelor de Politică Educațională (NEPC), din care face parte C.E. PRO DIDACTICA, implicat direct în colectarea datelor pentru Republica Moldova și în elaborarea Studiului de caz pe țară:
Raportul oferă o analiză comparativă a practicilor de conducere în domeniul educației incluzive, pornind de la studii aprofundate și perspectivele sistemelor educaționale din 8 țări: Republica Moldova, Albania, Bosnia și Herțegovina, Estonia, Georgia, Kârgâzstan, Polonia și Slovenia. Acesta oferă recomandări guvernelor și părților interesate în vederea promovării incluziunii și atingerii Obiectivului de Dezvoltare Durabilă 4:Educația de calitate în întreaga regiune.
Raportul Global de Monitorizare a Educației: Leadership pentru educația incluzivă în Republica Moldova este disponibil pe linkul:
Astăzi, 28 martie curent, proiectul ”Platforma EDUCAȚIE” a desfășurat seminarul ”Educație pentru viitor: Ce domenii IT trebuie integrate astăzi pentru succesul elevilor de mâine?”. Acesta a fost facilitat de formatorii Victoria Calistru și Alexandru Obada și a avut loc în format hibrid, online și offline în Clasa Viitorului a UPSC ”I. Creangă”.
Această secvență de formare continuă a cadrelor manageriale și didactice de pe ambele maluri ale Nistrului este prima din seria de instruiri ale proiectului îndreptate spre sprijinirea elevilor de liceu în actul de autodeterminare profesională și orientarea lor către profesiile solicitate pe piața muncii; motivarea acestora de a însuși tehnologiile informaționale moderne și de a-și îmbunătăți competențele digitale ca bază pentru noi oportunități de carieră.
Seminarul, organizat în baza cadrului ERRE, a fost structurat în trei sesiuni de învățare, care au oferit suport informațional și practic în realizarea procesului de ghidare în carieră a elevilor, subiectele principale puse în discuție fiind:”Securitatea cibernetică în școli – competențe-cheie pentru elevii generației digitale”, ”De la consumatori la creatori digitali – formarea competențelor elevilor pentru cariere IT de succes” și ”Inteligența artificială – factor important în formarea elevilor pentru viitor”. Secvențele de învățare au fost însoțite de discuții și de realizarea unor sarcini specifice domeniului. În jur de 50 cursanți, participanți în format hibrid au explorat strategii, procedee și metode de folosire a TIC în procesul de orientare în carieră a elevilor, în timpul orelor de la toate obiectele de studiu, dar și în cadrul extrașcolar; și-au dezvoltat competențe necesare implementării unor practici inovative de ghidare în carieră bazate pe aplicarea TIC; au făcut schimb de experiență pe această dimensiune.
Activitatea este parte a proiectului ”Platforma EDUCAȚIE” al programului Uniunii Europene ”Măsuri de promovare a încrederii”, implementat de PNUD Moldova, în parteneriat cu Centrul Educațional PRO DIDACTICA și Centrul Educațional RAZVITIE, Tiraspol. Aceasta se înscrie în acțiunile proiectului direcționate spre pregătirea cadrelor manageriale și didactice de pe ambele maluri ale Nistrului pentru digitalizarea procesului instructiv-educativ din instituțiile de învățământ de la toate nivelurile.
La 26 martie curent, în cadrul unei vizite de monitorizare, membrii echipei de proiect ”Inițiativa de sprijinire a persoanelor refugiate”, coordonat de Lilia Nahaba, au asistat la o activitate organizată de Spațiul Sigur Congaz. Intitulată ”Bunătatea va salva lumea!” și subordonată unei finalități majore a educației – cea ”de a învăța să trăiești împreună cu ceilalți”, aceasta a urmărit câteva scopuri: să educe beneficiarii în spiritul toleranței și al respectului pentru ceilalți; să dezvolte capacitatea de a evalua acțiunile proprii și ale celorlalți; să formeze comportamente de conviețuire într-o societate pașnică.
Participanții, 16 copii și adolescenți de 10-17 ani din rândul refugiaților ucraineni, au demonstrat interes pentru subiectul abordat. Ei s-au implicat activ și responsabil în cele câteva reprize de discuții (”Ce este bunătatea”, ”Cuvinte amabile”), în lectura și analiza poeziei ”Cireșul” de M. Isakovski și a parabolei ”Leul și șoricelul”. De asemenea, au participat cu mult entuziasm la jocurile educaționale interactive de pe agendă – ”Dacă ești bun”, ”Podul magic al bunătății”, ”Firul pe cerc” etc. Astfel, realizând sarcinile propuse, reflectând, punând întrebări, trăgând concluzii, participanții au conștientizat importanța conceptului de ”bunătate” și rolul acesteia în viața omului, și-au dezvoltat abilități de gândire, exprimare, comunicare și de lucru în grup, dar și spiritul de echipă și sentimentul de empatie față de colegi. Și nu în ultimul rând, ei și-au dezvoltat calități personale valoroase, precum bunătatea, sensibilitatea, receptivitatea, generozitatea, considerația, compasiunea.
Activitatea a reușit să dezvăluie aspectele importante ale acestei virtuți pe nume ”bunătate”; să încurajeze participanții să și-o cultive și să acționeze în conformitate cu ea, adică să fie buni și să facă fapte bune.
Activitatea ”Bunătatea va salva lumea!” face parte din seria de acțiuni ale proiectului destinate formării deprinderilor de viață.
Proiectul ”Inițiativa de sprijinire a persoanelor refugiate” este implementat de Centrul Educațional PRO DIDACTICA, în parteneriat cu Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), ca parte a Răspunsului Umanitar în Republica Moldova.
La 26 martie 2025, în cadrul proiectului ”Platforma EDUCAȚIE”, a avut loc o vizită de studiu la Tekwill, Comrat. Aceasta se înscrie în seria de inițiative direcționate spre pregătirea corpului managerial și didactic de pe ambele maluri ale Nistrului pentru digitalizarea procesului instructiv-educativ din instituțiile de la toate nivelurile de învățământ.
Activitatea a fost facilitată de Liubov Mitioglo, manager regional și expert Tekwill UTAG, și Tatiana Culeva, specialist principal, Direcția de Învățământ UTAG, coordonator de programe regionale de mentorat pentru îmbunătățirea competențelor IT ale personalului didactic. Participanții au luat cunoștință de experiența Tekwill în domeniul promovării educației digitale, de pașii întreprinși în vederea transformării digitale a școlii, de instrumentele TIC utilizate în demersurile instructiv-educative, inclusiv extrașcolare.
De asemenea, agenda zilei a cuprins o sesiune de prezentări axate pe diseminarea practicilor de succes de educație digitală în școală, la care au participat, online, mai mulți elevi. Aceștia și-au demonstrat nu numai abilități de programare, ci și o abordare creativă în elaborarea conținutului educațional.
Alexandra Dutcă și Nikita Voitenco, elevi ai Liceului ”A. Doljnenko”, profesor: Svetlana Bespecinaia, au prezentat proiectul „AquaSense: Termos inteligent pentru analiza calității apei”, domeniul „Științe aplicate”. Scopul proiectului este de a crea un dispozitiv portabil comod care va permite verificarea rapidă a calității apei prin măsurarea nivelului de substanțe dizolvate, folosind un senzor încorporat. Datele sunt afișate pe ecran. Proiectul „AquaSense” a ocupat locul 4 (din 36 de echipe participante) în cadrul Concursului Republican ”Moldsef-2025.
Chira Topciu, elevă în clasa a VIII-a la Gimnaziul din satul Tomai, câștigătoare a Olimpiadei Regionale ”Scratch”, a prezentat proiectul „Călătorie prin Europa”. Produsul digital, dezvoltat pe platforma ”Scratch”, este o călătorie multimedia fascinantă prin Franța și Marea Britanie. Proiectul include mai multe niveluri, integrând informații de geografie și istorie, precum și un test interactiv.
Elevii au demonstrat nu numai abilități de programare, ci și o abordare creativă în elaborarea conținutului educațional.
De asemenea, participanților la vizita de studiu le-a fost organizată o scurtă incursiune în activitatea proiectului „Tekwill în fiecare școală”, pentru care investițiile în educație, în dezvoltarea abilităților digitale și a cunoștințelor IT în rândul elevilor reprezintă o prioritate. Timp de 4 ani, acesta a reușit să dezvolte 9 cursuri (profesii ale viitorului) (disponibile pe platforma https://tekwill.online/, în limbile română și rusă), care sunt predate, ca materii opționale, în peste 391 de școli din toate regiunile țării, cu ajutorul a peste 1000 de profesori. Până în prezent, peste 78600 de elevi au studiat cel puțin un curs Tekwill, iar în următorii 7 ani se așteaptă ca aceștia să intre pe piața muncii din țară.
În cadrul vizitei a fost realizată și o mică excursie. Dr., conf. univ. Svetlana Ghenova,prorector pentru cercetare și relații internaționale, a prezentat Universitatea de Stat din Comrat, istoricul, structura, activitatea acesteia.
La vizita de studiu au participat cadre de conducere din educație și profesori de pe ambele maluri ale Nistrului, precum și reprezentanți ai echipei de proiect. Activitatea este parte a proiectului ”Platforma EDUCAȚIE” al programului Uniunii Europene ”Măsuri de promovare a încrederii”, implementat de PNUD Moldova, în parteneriat cu Centrul Educațional PRO DIDACTICA și Centrul Educațional RAZVITIE, Tiraspol
Centrul Educațional PRO DIDACTICA a încheiat ediția curentă a Programului ”Formare de formatori”, care a fost derulată în colaborare cu Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), Misiunea în Moldova, în cadrul proiectului „Consolidarea capacităților pentru protecția refugiaților ucraineni, resortisanților țărilor terțe și a comunităților gazde”, sprijinit financiar de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Italiene.
Desfășurat timp de 7 zile, în perioada 17 februarie-26 martie, acesta și-a propus să răspundă nevoilor de dezvoltare a competențelor specialiștilor în protecția datelor cu caracter personal din cadrul instituțiilor subordonate Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova, având în centrul atenției două coordonate: (1) formare de formatori în domeniul andragogic, prin oferirea unei baze teoretice și practice pentru îmbunătățirea competențelor necesare educației adulților, și (2) formare de formatori în domeniul datelor cu caracter personal.
Agenda programului a inclus o serie de subiecte orientate spre atingerea următoarelor finalități: aplicarea principiilor de instruire a adulților în procesul de planificare și implementare a programelor de formare, utilizarea cadrului de învățare și gândire ERRE în proiectarea activităților pentru adulți; folosirea unor tehnici de instruire interactive reieșind din specificul tematicilor abordate și al profilului persoanelor implicate; cooperarea în procesul de pregătire și desfășurare a programului de formare etc.
Pentru activitatea de follow-up, cei 13 cursanți au avut de realizat o temă de casă. Aceasta a constat în elaborarea unei sesiuni de training în domeniul protecției datelor cu caracter personal, pentru a consolida și a aplica achizițiile obținute în timpul programului. Pe parcursul pregătirii lucrărilor, participanții au fost îndrumați și consultați de formatori, inclusiv în cadrul unei ședințe desfășurate în regim online. Secvențele de instruire planificate au fost livrate colegilor-cursanți și colegilor din instituțiile în care activează aceștia. Prezentarea lucrărilor a fost urmată de o analiză amplă, fiecare dintre ele primind feedback din partea formatorilor și colegilor.
Sesiunile de formare ale Programului au fost facilitate de Lia Sclifos și Serghei Lîsenco.
Programul ”Formare de formatori” al C.E. PRO DIDACTICA este acreditat de Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare. Acesta a fost ajustat la așteptările de dezvoltare profesională a formatorilor pentru formarea continuă a personalului responsabil de protecția datelor cu caracter personal din instituțiile din subordinea Ministerului Afacerilor Interne.
Instruirea se va realiza online, în perioada 7, 8, 9, 10, 11, 14, 15, 16 aprilie (follow-up – 30 aprilie) cu sesiuni sincron în intervalul 15:00-17:30.
La finalul cursului se oferă certificat de absolvire.
Numărul de credite obținute: 20.
Participanți: manageri din învățământul general.
Formatoare: Daniela Vacarciuc, Svetlana Șișcanu.
Pentru înregistrare, vă rugăm să accesați formularul: https://forms.gle/s6GU26k5X4nxjjZb6
Costul programului de formare: 2000 lei.
Înregistrarea la stagiile finanțate din bugetul de stat se va efectua doar în baza ordinului de delegare, emis de conducătorul instituției de învățământ / Direcția de Învățământ (dacă e cazul) / APL (dacă e cazul).
Pentru mai multe detalii, vizitați pagina: http://prodidactica.md/servicii/ sau contactați-ne la numărul de telefon: 022 54 19 94.
Persoană de contact: Lilia NAHABA, coordonatoare de program.
Centrul Educațional PRO DIDACTICA anunță înscrierea la modulul DIDACTICA LIMBII ȘI LITERATURII ROMÂNE (10 credite / 300 ore), acreditat de Agenţia Naţională de Asigurare a Calităţii în Educație și Cercetare.
Activitățile se vor desfășura în format online, în perioada 1, 2, 4, 8, 10 aprilie, 7 mai – follow-up, în intervalul 15:00-17:30.
Costul modului de formare constituie 1400 lei.
Pentru înregistrare, vă rugăm să accesați și să completați Formularul.
Formatoare: Olga Cosovan
Pentru detalii, ne puteți contacta la nr. de telefon (373 22) 54 25 56, 54 19 94; coordonatoare de program: Lilia Nahaba.
Orice început de primăvară ne oferă un prilej în plus de a ne exprima recunoștința față de mamele noastre, într-o zi a lor, 8 martie.
Ne gândim la această zi. Ne gândim la mesajele pe care le vom transmite celor care ne sunt alături de dinainte de a apărea noi pe lume, de cele mai multe ori regândindu-le, pentru a nu știu câta oară, îmbogățindu-le cu noi sensuri.
Ne gândim și ne pregătim… Toți… Inclusiv beneficiarii Spațiilor Sigure înființate în cadrul proiectului ”Inițiativa de sprijinire a persoanelor refugiate”, refugiați ucraineni și reprezentanți ai localităților care îi găzduiește. Pregătirea pentru sărbătoare are loc în cadrul tuturor activităților din oferta educațională a acestor entități, indiferent de domeniu.
Astfel, Centrul Tinerilor Naturaliști din Chișinău a decis să consacre evenimentului o oră de educație digitală. Dincolo de atingerea unor scopuri instructive specifice, activitatea și-a propus să se soldeze cu un produs palpabil – o felicitare de 8 martie. Cei 15 participanți de 10-15 ani au fost îndemnați să o elaboreze cu ajutorul programului CorelDRAW. Inițial, ei au studiat instrumentele de lucru ale acestui program vectorial, principiile de funcționare și aplicare, apoi au exersat ceea ce au învățat. În final, adăugând mesajele, au obținut felicitări originale pentru ființele dragi.
De ziua mamelor, suntem într-un gând cu beneficiarii Spațiilor Sigure.
Dragi mame! Dragile noastre mame! Să ne trăiți!
Proiectul ”Inițiativa de sprijinire a persoanelor refugiate” este implementat de Centrul Educațional PRO DIDACTICA, în parteneriat cu Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), ca parte a Răspunsului Umanitar în Republica Moldova.
În prima zi de primăvară, românii de pretutindeni, marchează sărbătoarea Mărțișorului – un simbol al primăverii, al speranței, al unor noi începuturi.
Spațiile Sigure create în cadrul proiectului ”Inițiativa de sprijinire a persoanelor refugiate” au desfășurat în ultima decadă a lunii februarie o serie de activități dedicate evenimentului. Deși ”mărțișorul a trecut cu al său fir roșu prin toate”, aspectele care au fost abordate, cheia în care au fost realizate, accentele care au fost puse, vârsta participanților prezenți, entitățile pe care le-au reprezentat au fost foarte diferite.
Legendele apariției tradiției, obiceiurile moștenite, semnificațiile păstrate și perpetuate sunt subiectele în jurul cărora au fost construite discuțiile, analizele, studiile de caz, dar, în special, sarcinile de artizanat. Participanții, refugiați ucraineni și membri ai comunităților-gazdă, au confecționat mărțișoare din cele mai diverse materiale, în cele mai diverse tehnici și ritmuri, dar având un singur gând – cel de speranță într-un viitor mai bun, unul pașnic, căci mărțișorul prevestește renașterea și ne încarcă de optimism.
Activitățile organizate de Spațiile Sigure cu prilejul Mărțișorului sunt parte a efortului proiectului de facilitare a integrării sociale a ucrainenilor din Republica Moldova.
Cele 5 Spații Sigure care își continuă activitatea în 2025 sunt: Spațiul Sigur Criuleni, Spațiul Sigur Congaz, Spațiul Sigur Florilor și Spațiul Sigur Studenților (Universitatea Tehnică a Moldovei), Spațiul Sigur Centrul Orășenesc al Tinerilor Naturaliști din Chișinău.
Proiectul ”Inițiativa de sprijinire a persoanelor refugiate” este implementat de Centrul Educațional PRO DIDACTICA, în parteneriat cu Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), ca parte a Răspunsului Umanitar în Republica Moldova.
Programul ”Formare de formatori”, derulat de Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), Misiunea în Moldova, în colaborare cu C.E. PRO DIDACTICA, în cadrul proiectului „Consolidarea capacităților pentru protecția refugiaților ucraineni, resortisanților țărilor terțe și a comunităților gazde”, sprijinit financiar de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Italiene, este în plină desfășurare. Această ediție, demarată în data de 17 februarie și desfășurată atât offline, cât și online, își propune să răspundă nevoilor de dezvoltare a competențelor specialiștilor în protecția datelor cu caracter personal din cadrul instituțiilor subordonate Ministerului Afacerilor Interne. Cele două dimensiuni vizate de instruire sunt: (1) formare de formatori în domeniul andragogic, prin oferirea unei baze teoretice și practice pentru îmbunătățirea competențelor necesare educației adulților și (2) formare de formatori în domeniul datelor cu caracter personal.
Pentru a atinge finalitățile stabilite – aplicarea principiilor de instruire a adulților în procesul de planificare și implementare a programelor de formare, utilizarea cadrului de învățare și gândire ERRE în proiectarea activităților pentru adulți; folosirea unor tehnici de instruire interactive reieșind din specificul tematicilor abordate și al profilului persoanelor implicate; cooperarea în procesul de pregătire și desfășurare a programului de formare etc., agenda pusă la dispoziția celor 13 participanți include un șir de subiecte relevante pentru domeniu: Specificul învățării la adulți. Stiluri de învățare; Identificarea nevoilor de formare; Valorificarea experienței adulților și motivarea pentru învățare; Cadrul de învățare și gândire ERRE; Rolul în procesul de formare; Evaluarea – componentă indispensabilă a învățării; Jocurile în training; Planificarea unui program de formare și a unei sesiuni de formare în baza cadrului ERRE; Simularea activităților de instruire și feedback. Plan de dezvoltare a abilităților de trainer etc.
Tema de casă pe care trebuie s-o pregătească cursanții pentru activitatea de follow-up constă în elaborarea unei sesiuni de training în domeniul protecției datelor cu caracter personal.
Programul ”Formare de formatori” al C.E. PRO DIDACTICA este acreditat de Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare. Acesta este ajustat la așteptările de dezvoltare profesională a formatorilor pentru formarea continuă a personalului responsabil de protecția datelor cu caracter personal din instituțiile din subordinea Ministerului Afacerilor Interne.
În 26 februarie curent, a avut loc lansarea ediției regionale a Raportului Global de Monitorizare a Educației (GEM) 2025, UNESCO, pentru țările din Europa Centrală și de Est, Caucaz și Asia Centrală, cu genericul „Leadership pentru incluziune” – https://unesdoc.unesco.org/ark:/48223/pf0000392573. Conform expertizei organizațiilor partenere și a contribuitorilor, Raportul oferă o analiză comparativă a practicilor de conducere pentru educația incluzivă, pe baza informațiilor colectate în sistemele educaționale, inclusiv a opt studii aprofundate de țară (Albania, Bosnia și Herțegovina, Estonia, Georgia, Kârgâzstan, Republica Moldova, Polonia, Slovenia). Raportul oferă recomandări bazate pe dovezi pentru guverne și alte părți interesate din domeniul educației, pentru a consolida incluziunea și implementarea ODD 4 – Educație de calitate, în politicile din întreaga regiune. Republica Moldova a fost reprezentată în proiectul dat de o echipă de cercetători de la CE PRO DIDACTICA, ca membră a Rețelei Centrelor de Politici Educaționale (NEPC) – https://edupolicy.net/.
Lista vorbitorilor a inclus personalități-cheie, precum:
Stefania Geannini – Asistenta Directorului General pentru Educație, UNESCO;
Lana Jurko, Directoarea executivă NEPC (Rețeaua Centrelor de Politici Educaționale);
Marie-Ann Persoons – Președinta Comitetului coordonator pentru Educație, Consiliul Europei;
Vera Balan – directoarea LT „P. Ștefănucă” din Ialoveni, R. Moldova;
Alvin Salimovscki – director de școală din Macedonia de Nord;
Jasna Kovalevcic – Școala de Economie și Business de la Universitatea din Sarajevo (moderator).
Sumarul executiv al GEM și Raportul pentru Republica Moldova, traduse în limba română, vor fi lansate de către echipa CE PRO DIDACTICA, cu suportul UNESCO, la nivel național, la începutul lui aprilie curent, în cadrul unui eveniment special.
Printre direcțiile de acțiune ale proiectului ”Inițiativa de sprijinire a persoanelor refugiate” se numără și cea de facilitare și sprijinire a inserției psihosociale a refugiaților ucraineni aflați pe teritoriul Republicii Moldova. În acest context, Spațiile Sigure create în cadrul proiectului au în programul lor activități axate pe studierea limbii române și a istoriei țării-gazdă, pe cunoașterea obiceiurilor și tradițiilor populare ale celor din partea locului.
Conform tradiției românești, 24 februarie este ziua dragostei. Spațiul Sigur Studenților al Universității Tehnice a Moldovei a decis să sărbătorească Dragobetele într-un mod original, printr-un demers atât educativ, cât și artistic. Cu acest prilej, a organizat o activitate la care au participat membri ai comunității refugiaților și a celei locale de toate vârstele. Activitatea a avut drept obiective familiarizarea celor prezenți cu datinile și valorile culturale ale românilor; stimularea creativității prin realizarea unor felicitări pop-up personalizate; dezvoltarea abilităților de comunicare și de lucru în echipă, promovarea diversității și a coexistenței pașnice.
Activitatea s-a desfășurat într-un mod interactiv, fiecare participant implicându-se plenar în discuțiile pe marginea semnificației sărbătorii și a obiceiurilor specifice, a importanței exprimării sentimentelor, trăirilor, emoțiilor față de cei dragi. La fel, cu mult interes și multă responsabilitate s-au dedat procesului de elaborare a felicitărilor. Ei au desenat, decupat, lipit diferite elemente decorative, apoi au adăugat mesaje cu gânduri de prețuire adresate oamenilor de alături: mame și tați, soți și soții, frați și surori, prieteni și prietene, iubite și iubiți.
Proiectul ”Inițiativa de sprijinire a persoanelor refugiate” este implementat de Centrul Educațional PRO DIDACTICA, în parteneriat cu Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), ca parte a Răspunsului Umanitar în Republica Moldova.
Educația pentru formarea deprinderilor de viață are drept finalitatepregătirea tinerei generații pentru o viața de calitate, prin dezvoltare personală, interpersonală, socială şi pentru sănătate. Aceasta integrează abilități de cooperare şi lucru în echipă, de luare responsabilă a deciziilor, de soluționare a problemelor, de comunicare, gândirea critică şi creativă, empatia față de ceilalți și toleranța – rasială, etnică, religioasă, culturală şi de gen.
De aceea activitățile orientate spre formarea deprinderilor de viață sunt parte importantă a ofertei tuturor Spațiilor Sigure create în cadrul proiectului ”Inițiativa de sprijinire a persoanelor refugiate”.
În data de 18 februarie curent, echipa Criuleni a proiectului a desfășurat o activitate teoretico-practică care a avut în atenție violența domestică și în bază de gen, modalitățile de eradicare a acesteia. La ea au participat 11 beneficiari ai Spațiului Sigur: copii și adolescenți de 6-16 ani din rândul refugiaților ucraineni, inclusiv de etnie romă, și reprezentanți ai comunității locale.
Având drept motto ”Copilul învață din experiențele trăite”, organizată într-o manieră interactivă, această secvență de formare a inclus un șir de jocuri, studii de caz, exerciții, realizarea de desene etc. Participanții au analizat exemple de situații de violență domestică și de gen; au determinat tipul de violență, subiecții implicați și măsurile de soluționare a acestora, comportamentele violente și nonviolente, mijloacele de prevenire sau de depășire a efectelor specifice fenomenului.
Activitatea, proiectată conform particularităților de vârstă ale participanților, i-a captivat pe cei prezenți, copiii și adolescenții demonstrând interes pentru discuțiile la subiect și sarcinile propuse, implicându-se activ și creativ în toate demersurile.
În final, în cadrul debrifării activității cu membrii echipei de proiect, coordonată de Lilia Nahaba, facilitatorii și-au exprimat intenția de a pune un accent mai mare pe sesiunile de informare cu privire la violența domestică și de gen, pe cele de educație sexuală comprehensivă.
Proiectul ”Inițiativa de sprijinire a persoanelor refugiate” este implementat de Centrul Educațional PRO DIDACTICA, în parteneriat cu Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), ca parte a Răspunsului Umanitar în Republica Moldova.
Oferta de activități a Spațiilor Sigure inaugurate în cadrul proiectului ”Inițiativa de sprijinire a persoanelor refugiate” este ajustată sistematic în funcție de vârsta, nevoile și preocupările beneficiarilor: refugiați ucraineni și membri ai comunităților-gazdă.
Programul Spațiului Sigur din Congaz prevede în anul curent câteva compartimente: ”Deprinderi de viață”, ”Terapie prin artă”, ”Activități sportive” și ”Consiliere psihologică de grup și individuală”.
Săptămâna aceasta, în cadrul unei vizite de monitorizare, membrii echipei de proiect, a cărei coordonatoare este Lilia Nahaba, au asistat la o oră de terapie prin artă, desfășurată cu participarea a 17 fete și băieți de 10-16 ani. Denumită ”Suntem mulți pe glob”, activitatea și-a propus drept obiective dezvoltarea de abilități necesare unei conviețuiri pașnice, cum ar fi cele de comunicare și de relaționare eficientă între exponenții diferitelor naționalități, dar și cultivarea respectului pentru cultura celuilalt, promovarea valorilor unei societăți interculturale.
Discuția prin care a fost dat startul activității a avut ca generic ”Lumea este un loc mare și divers, în care trăiesc oameni diferiți”. Ulterior, cei prezenți au fost familiarizați cu porturile naționale ale românilor, ucrainenilor, georgienilor, romilor, găgăuzilor etc. Ei au studiat imagini cu piese ale costumelor tradiționale, au realizat desene cu acestea, au colorat, răspunzând la un șir de întrebări legate de subiect. Lucrările au constituit obiectul unei mici expoziții.
Copiii și adolescenții au manifestat un mare interes pentru temele abordate în timpul acestei ore. Ei s-au implicat cu entuziasm în realizarea sarcinilor, dând dovadă de multă creativitate, desenele fiind foarte luminoase și variate.
Dincolo de rezultatele ”palpabile” ale activității – cunoștințele dobândite și desenele realizate – au fost emoțiile pozitive ale participanților, ceea ce a permis crearea unei atmosfere prietenoase și trăirea unei experiențe sociale benefice.
Proiectul ”Inițiativa de sprijinire a persoanelor refugiate” este implementat de Centrul Educațional PRO DIDACTICA, în parteneriat cu Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), ca parte a Răspunsului Umanitar în Republica Moldova.
Centrul Educațional PRO DIDACTICA are drept scop promovarea principiilor unei societăți deschise, prin sprijinirea persoanelor și organizațiilor interesate de învățare și dezvoltare continuă, pentru a le facilita afirmarea personală, profesională, culturală, socială și o mai bună integrare într-o societate democratică, aflată în continuă schimbare.
În cadrul concursului curent, Centrul Educațional PRO DIDACTICA urmează să selecteze un coordonator/o coordonatoare de proiect pentru a sprijini desfășurarea eficientă a activităților prevăzute de proiectele implementate de Centru.
Tipul contractului: contract individual de muncă cu perioada determinată, cu implicare full-time (100%).
Perioada de angajare: începând cu 01 martie 2025, pentru 12 luni, cu posibilitate de extindere.
Sarcini și responsabilități
Coordonatorul/coordonatoarea de proiect va activa în cadrul echipei Centrului și va fi responsabil de managementul, coordonarea, raportarea și implementarea integrală a activităților din proiect.
Responsabilități specifice funcției, fără a se limita la acestea:
Managementul și coordonarea eficace și eficientă a activităților proiectului;
Elaborarea planurilor de activitate și a rapoartelor ținând cont de capacitățile și resursele disponibile, dar și de constrângerile impuse, gestionarea activităților de proiect în cadrul termenelor agreate;
Supravegherea și coordonarea activității echipei de proiect, inclusiv distribuirea sarcinilor de lucru, stabilirea responsabilităților și evaluarea performanței membrilor echipei;
Gestionarea și controlul utilizării resurselor din cadrul proiectului, inclusiv activități de analiză și estimare a costurilor, elaborarea bugetelor, planificarea și alocarea/realocarea resurselor financiare conform necesităților, precum și monitorizarea respectării planurilor și bugetelor aprobate;
Planificarea, administrarea și monitorizarea procurărilor de echipament, servicii, precum și a implicării de consultanți, personal pentru servicii etc.;
Completarea corectă şi la timp a documentelor şi păstrarea lor în conformitate cu cerințele și politicile Centrului. Elaborarea şi dezvoltarea documentelor noi, în caz de necesitate;
Organizarea și facilitarea ședințelor săptămânale de progres ale proiectului și prezentarea rapoartelor lunare de progres privind proiectul principalelor părți interesate;
Identificarea, analiza și evaluarea riscurilor, elaborarea strategiilor de răspuns la riscuri cu scop excluderii și/sau minimizării impactului negativ al riscurilor pentru proiect;
Identificarea și implementarea măsurilor de asigurare a calității și, eventual, de remediere a deficiențelor depistate cu scopul de a asigura atingerea obiectivelor proiectului;
Inițierea, revizuirea, coordonarea și/sau aprobarea schimbărilor la proiect;
Coordonarea și comunicarea directă cu finanțatorii, partenerii și beneficiarii proiectului;
Executarea altor sarcini și responsabilități necesare realizării scopului proiectului.
Calificări:
Studii universitare în pedagogie, științe sociale, educație sau alte domenii conexe;
Minimum 3 ani de experiență în managementul proiectelor;
Experiență de coordonare a instruirilor, seminarelor, atelierelor de lucru etc.;
Abilități excelente de utilizare a aplicațiilor software din pachetul Microsoft Office (Word, Excel, PowerPoint), Microsoft Project, Adobe Acrobat, Microsoft Outlook, Share Point și Internetului;
Abilități de comunicare în scris și oral în limbile engleză și română, inclusiv abilitatea de a face prezentări, de a elabora memo-uri, mesaje, scrisori, regulamente interne, documente și rapoarte;
Abilități avansate de organizare şi de management al timpului.
Alte cerințe:
Abilități avansate de cooperare și de lucru în echipă;
Abilități excelente de comunicare şi de relaționare interpersonală;
Gândire critică, analiză sistemică și capacitatea de soluționare a problemelor complexe;
Capacitatea de aplicare a judecății profesionale și de adoptare a deciziilor;
Optimism şi capacitatea de depășire prin exemplul propriu a situațiilor dificile, de stres etc.
PENTRU A APLICA: Expediați prin e-mail, la adresele rbezede@prodidactica.md, prodidactica@prodidactica.md, într-un mesaj cu genericul Concurs Coordonator/Coordonatoare de proiect, o scrisoare de motivare, explicând interesul manifestat față de poziția dată; o copie a CV-ului, numele şi informația de contact a două persoane de referință, inclusiv a angajatorilor precedenți.
Data limită – 25 februarie 2025, COB.
Doar candidații preselectați vor fi contactați și invitați la interviu.
STIMAȚI MANAGERI, PROFESORI, EDUCATORI, PĂRINȚI ȘI ELEVI!
Campania de abonare pentru anul 2025 la revista de teorie și practică educațională „Didactica Pro…” continuă.
Abonamentele pot fi perfectate direct la redacție (str. Petru Rareș, 36, of. 146 B, mun. Chișinău, MD 2005) sau la oficiile distribuitorilor de presă:
POȘTA MOLDOVEI (indice 31546); PRESS INFORM-CURIER.
În anul 2025, propunem atenției tuturor celor interesați de educație și dezvoltare profesională o gamă vastă de subiecte de actualitate: Spațiul european al educației, Educație politică și electorală, Cariera pedagogică: între standardizare și provocările realităților imediate, Leadershipul incluziv, Educație pentru transformare, Educație mediatică și informațională, Filozofia educației, Competențele secolului XXI: Modelul ”4 C” etc.
Serviciul ABONARE ONLINE este disponibil în continuare.
Spațiile Sigure inaugurate în cadrul proiectului ”Inițiativă de sprijinire a persoanelor refugiate” continuă să sprijine ucrainenii veniți în Republica Moldova în urma războiului din țara lor de baștină. Efortul acestor entități este îndreptat spre integrarea socială a refugiaților – adolescenți, tineri, precum și familiile acestora, prin dezvoltarea abilităților de viață, prevenirea violenței de gen, edificarea rezilienței emoționale, promovarea bunăstării psihosociale.
În anul 2025, realizarea misiunii celor 5 Spații Sigure – Spațiul Sigur Criuleni, Spațiul Sigur Congaz, Spațiul Sigur Florilor și Spațiul Sigur Studenților (Universitatea Tehnică a Moldovei), Spațiul Sigur Centrul Orășenesc al Tinerilor Naturaliști din Chișinău – va fi axată pe 4 domenii de bază:
Suport psihosocial individual;
Activități de grup cu caracter informațional și recreațional;
Activități de formare a deprinderilor de viață, de educație nonformală și vocațională;
Activități de sensibilizare privind violența de gen.
Activitățile primului domeniu – Suport psihosocial – au drept scop sprijinirea bunăstării psihologice a fetelor și femeilor, prin acordarea primului ajutor psihologic, consiliere individuală și de grup/de familie; susținerea acestora în situații de criză sau de incidente și referirea la servicii specializate. În cazuri excepționale, de acest suport beneficiază și tinerii, bărbații. Cel de-al doilea domeniu include activități de informare, în special în ceea ce privește violența de gen, și recreative, de petrecere a timpului liber: sesiuni de informare, terapie prin artă, seri de film, activități culturale și sportive, discuții de grup pe subiecte de interes, acțiuni/grupuri de sprijin de la egal la egal etc. Scopul principal al acestor activități este promovarea bunăstării, formarea rezilienței și consolidarea coeziunii sociale. Activitățile pe care le presupune cel de-al treilea domeniu vizează formarea competențelor sociale: de comunicare interpersonală, de luare a deciziilor și de rezolvare a problemelor, de incluziune etc. Oferta sa include sesiuni de educație sexuală cuprinzătoare, cursuri de limba română și de educație digitală etc., adică activități care să ajute adolescentele, tinerele și femeile să dobândească deprinderi necesare alegerii viitoarei profesii sau angajării în câmpul muncii. Sarcina activităților de sensibilizare privind violența de gen, cel de-al patrulea domeniu, este de a crește gradul de conștientizare de către beneficiari a esenței și consecințelor nefaste ale violenței de gen, informarea cu privire la serviciile disponibile în cazul unor acte de violență, formarea abilităților de gestionare a situațiilor specifice fenomenului.
Obiectivele Spațiilor Sigure sunt orientate spre oferirea unui mediu în care indivizii pot
să comunice și să socializeze; să primească sprijin psihologic și social; să acceseze servicii de răspuns multidisciplinar la violența de gen; să obțină informații despre prevenirea violenței de gen, dar și despre educația sexuală comprehensivă și igiena menstruală.
Grila de activități a Spațiilor Sigure este elaborată în funcție de vârsta, nevoile și interesele beneficiarilor. Proiectul ”Inițiativa de sprijinire a persoanelor refugiate” este implementat de Centrul Educațional PRO DIDACTICA, în parteneriat cu Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) ”, ca parte a Răspunsului Umanitar în Republica Moldova.
Centrul Regional de Resurse pentru Tineri Fălești este cel care a găzduit ”Atelierul de totalizare privind activitatea Spațiilor Sigure mobile (componenta tineri)”, în data de 27 decembrie curent. Evenimentul, desfășurat cu participarea a 20 de membri ai celor 5 echipe mobile (Centrul Raional de Tineret din Ungheni, Centrul de Tineret „UniT” Criuleni, Centrul Raional de Tineret din Cahul, Centrul Regional de Resurse pentru Tineri Fălești, Centrul de Resurse pentru Adolescenți și Tineri CRAT din Bălți), a fost facilitat de Natalia GRÎU și Olga GORDILĂ-BOBEICO.
Sinteza activităților Spațiilor Sigure mobile pentru anul 2024 a fost urmată de o prezentare a rezultatelor obținute, accentul fiind pus pe raioanele și instituțiile deservite de entitățile respective; numărul de beneficiari; tematicile abordate, segregate pe componente (”Violența în bază de gen”, ”Educația sexuală comprehensivă”, ”Deprinderi de viață”, ”Coeziune socială”, ”Activități de recreere”, ”Sesiuni de informare” etc.); tendințele și constatările privind subiectele cele mai solicitate și cele mai puțin populare în rândul beneficiarilor; provocările cu care s-au confruntat membrii echipelor la nivel de instituție, de resurse, de comunicare, de coordonare etc.) și soluțiile identificate.
O sesiune aparte a fost dedicată lecțiilor învățate din experiența de lucru cu refugiații și reprezentanții comunităților locale, istoriilor de succes și bunelor practici înregistrate pe parcursul anului.
Atelierul s-a încheiat cu o rundă de reflecții pe marginea conceptului general al demersurilor ce vor fi întreprinse de echipe Spațiilor Sigure mobile în anul 2025.
Spațiile Sigure mobile (SSM) au menirea de a împuternici tinerii refugiați ucraineni din Republica Moldova, mai ales din zonele rurale îndepărtate, precum și semenii lor din localitățile gazdă, prin informare și formare. Acestea oferă activități de educație pentru drepturile omului, de susținere a participării tinerilor la viața comunității, de prevenire a violenței în bază de gen, prin promovarea egalității de gen și a normelor sociale echitabile. De asemenea, programul lor include activități de educație sexuală comprehensivă, care își propun să ajute generația în creștere să dobândească cunoștințe și abilități de a lua decizii corecte cu privire la sex și sănătatea sexuală și reproductivă nu doar în adolescență, ci și de-a lungul întregii vieți.
Fiecare echipă SSM are în componența sa 4 membri (coordonator, lucrător de tineret, psiholog, șofer) și este responsabilă de câteva raioane/municipii-țintă, în funcție de numărul de refugiați, profilul acestora, instituțiile și serviciile locale disponibile (medicale, de învățământ, de asigurare a ordinii publice, centre de tineret, centre de sănătate prietenoase tinerilor, biblioteci, case de cultură, centre comunitare, centre de plasament).
Activitatea a avut loc în cadrul proiectului ”Inițiativa de sprijinire a persoanelor refugiate”, implementat de Centrul Educațional PRO DIDACTICA, în parteneriat cu Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA)”, ca parte a Răspunsului Umanitar în Republica Moldova.